Interviu cu Robert Lewandowski: ”De mic mi-am dorit să ajung fotbalist”

Foto: Lewandowski a acceptat să se fotografieze cu eșarfa Ripensiei Timișoara (autor Sebastian Tătaru)

Pe 12 martie 2014, la Dortmund, întâlnirea cu Robert Lewandowski, ”Steaua Răsăritului” 2013, a încheiat a 8-a ediție a unei anchete speciale. De menționat faptul că interviul a fost realizat în limba germană, fiind tradus, ulterior, în limba engleză, pentru publicațiile partenere, și în limba română, pentru revistă și site-ul Ripensiei Timișoara. Interviul a apărut în nr. 7 (aprilie 2014) al revistei ”Ripensia Sport Magazin”.

– Ești, oficial, noua ”Stea a Răsăritului”. În trecut, alți jucători valoroși, precum Davor Suker, Pavel Nedved, Andrii Șevcenko sau Predrag Mijatovic au intrat în posesia acestui trofeu. Ce reprezintă această distincție pentru tine?

– Ce pot să spun, mă simt cu adevărat mândru! Adineaori, când mi-ai spus că Nedved și Șevcenko au câștigat această anchetă în trecut, am rămas impresionat. Sunt jucători pe care i-am apreciat mereu. Nu pot decât să fiu fericit că mi-ați înmânat acest ”micuț” trofeu!

– Fără îndoială, ești unul dintre cei mai importanți jucători care au îmbrăcat vreodată tricoul galben-negru. Ai petrecut ani minunați aici, ai cucerit trofee, iar acum, din vară, urmează un nou pas în cariera ta. Cum au reacționat fanii Borussiei vis-a-vis de transferul la Bayern München și cum ai caracteriza această viitoare etapă din viața ta?

– Cred că suporterii de aici au fost înțelegători. Ei știu că, de fiecare dată când îmbrac tricoul favoritei lor, dau tot ce am mai bun pentru a ajuta echipa. În momentul de față îmi doresc să rămân concentrat asupra sezonului în curs, ne așteaptă jocuri importante pe care trebuie să le câștigăm. Voi avea suficient timp la vară să reflectez asupra viitorului…

Lewandowski, Sergiu SuciuFoto: Sergiu Suciu-Raca (st.) în timpul interviului cu Lewandowski (autor Sebastian Tătaru)

– Îl cunoști pe Marcel Răducanu, un fost fotbalist român care a evoluat pentru Borussia în anii 80? În prezent, Marcel s-a stabilit la Dortmund și deține o școală de fotbal în oraș.

– Nu îl cunosc personal, am vizionat însă multe partide jucate de fostele echipe ale Borussiei și, în mod sigur, l-aș recunoaște dacă l-aș vedea.

– O întrebare din partea publicației ”Nemzeti Sport”, din Ungaria, parteneri în ancheta realizată: ”Polak wenger dva bratanki ido sabli ido sklanki” (n.r. – ”Polonezul și maghiarul, doi prieteni de nădejde, luptă și beau vinul împreună”, o frază tradițională, ce exprimă prietenia dintre poporul polonez și cel maghiar). Ce reprezintă această frază pentru tine? Și ce poți să ne spui despre Balint Bajner, tânărul jucător maghiar care evoluează la echipa secundă a Borussiei?

– (Zâmbește larg) E o vorbă din popor, foarte veche, o frumoasă poveste în spatele acestor cuvinte. Pentru mine, ca fotbalist, are o însemnătate aparte. Cool, foarte cool! Îl cunosc pe Balint, a participat la câteva antrenamente cu prima echipă, cred că a și evoluat într-unul sau două jocuri din Bundesliga. Fără îndoială, este un jucător talentat, altfel nu ar fi aici. E tânăr și are tot timpul să facă saltul către echipa mare.

– Ca lider al echipei naționale, când crezi că va mai avea Polonia o formație redutabilă, precum cea a lui Lato și Boniek? Cum explici rezultatele slabe din ultima campanie de calificări?

– A fost o perioadă mai puțin bună pentru noi, însă am convingerea că va veni și vremea noastră. Sper să reușim să le oferim suporterilor o surpriză plăcută în următoarea campanie și să ne calificăm la Campionatul European. Acolo se poate întâmpla orice.

”Am rămas impresionat că Nedved și Șevcenko au câștigat această anchetă în trecut” - Robert Lewandowski

– Tatăl tău, fost sportiv de performanță, te-a influențat în decizia de a deveni fotbalist?

– Nu. A fost decizia mea, mi-am dorit să ajung fotbalist încă de mic copil, a fost un vis al meu, care, între timp, a devenit realitate. Desigur, tata, care a fost sportiv și antrenor de judo, m-a sprijinit mereu.

– Din păcate nu mai avem timp la dispoziție, știu că Jürgen Klopp te așteaptă la antrenament, așadar îți voi adresa o ultimă întrebare… Urmează Campionatul Mondial. Ce echipă crezi că e favorită la câștigarea trofeului și dacă vei fi fanul Germaniei la vară?

– Cred că Brazilia are cele mai mari șanse. Mai sunt și altele, printre care și Germania, care are în componență jucători de mare valoare. Am mulți prieteni în lotul Germaniei și, de ce nu, mă voi bucura pentru ei în cazul în care vor triumfa.

– Îți mulțumesc mult pentru minutele acordate și îți urez succes în continuare! Poate ne revedem la anul…

– Ar fi frumos! Și eu vă mulțumesc!

Sergiu Suciu-Raca