“Steaua Răsăritului” redivivus! 2013, laureat Lewandowski

Deşteptarea, în privința anchetei Fotbalistul Est-European al Anului (”Steaua Răsăritului”), s-a petrecut pe la mijlocul lui noiembrie 2013. ”Hai să continuăm ancheta ta, cu Estul Europei”, mi-a zis Tavi Stăncioiu, aşa, într-o doară. Am mormăit un ”n-are rost”, dar Tavi s-a entuziasmat. ”Hai, Ovidiu, că merită! Nimeni nu a făcut aşa ceva în presa românească până la tine”. Atacat perfid la coarda sensibilă, am dat un pas înapoi. ”Ştiu eu?…”. În fine, după alte asalturi dibace, m-a convins. Hai să vedem dacă a meritat!

După un sondaj de opinie realizat cu sprijinul colegilor Sergiu Suciu-Raca şi Octavian Stăncioiu în rândul publicaţiilor est-europene, şi nu numai, am obţinut, pentru ediția 2013 a anchetei, voturile a 12 publicaţii (sau jurnaliști, cazul Macedoniei) din 11 ţări (unde a fost cazul, am trecut şi reprezentanţii respectivelor publicaţii care au semnat mesajul de răspuns):

Anglia – ”World Soccer” (lunar fotbalistic)
Gavin Hamilton (redactor-șef)
1. R. Lewandowski
2. Mhitarian
3. Iarmolenko

Germania – ”Kicker-Sportmagazin” (bisăptămânal sportiv)
Vladimir Milutinovic
1. R. Lewandowski
2. Mandžukić
3. Džeko

Macedonia – Milorad Stojmanovski (corespondent sport Press Association)
1. R. Lewandowski
2. Modrić
3. Džeko

Muntenegru – ”Dan” (cotidian generalist)
1. Mandžukić
2. Džeko
3. B. Ivanović

Olanda – ELF Voetbal Magazine (lunar fotbalistic)
Sander Berends (șef ediție online)
1. P. Čech
2. R. Lewandowski
3. Pjanić

R. Moldova – sport1.md (site sportiv)
Mihai Sandu (fondator)
1. R. Lewandowski
2. Mandžukić
3. Mhitarian

România – ”Gazeta Sporturilor” (cotidian sportiv)
Andrei Vochin (redactor-șef adjunct)
1. R. Lewandowski
2. B. Ivanović
3. Chiricheş

Rusia – ”Sport-Ekspress” (cotidian sportiv)
Artur Petrosian (redactor-șef)
1. Mhitarian
2. Modrić
3. Movsisian

Serbia – sportske.net (site sportiv)
Miloš Marković
1. B. Ivanović
2. R. Lewandowski
3. Džeko

Turcia – ”Fanatik” (cotidian sportiv)
Mehmet Demircan (redactor-șef)
1. Arda
2. R. Lewandowski
3. Modrić

Ungaria – ”Nemzeti Sport” (cotidian sportiv)
Dániel Hegyi
1. Mandžukić
2. Džeko
3. R. Lewandowski

România – ”Ripensia Sport Magazin” (lunar sportiv)
1. R. Lewandowski
2. Mandžukić
3. Džeko

Voturile ”Ripensia Sport Magazin”
Iată cum au votat redactorii sau staff-ul nostru, pentru a stabili votul ”Ripensia Sport Magazin”:

Cornel Biholari: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. Hamšík
Ovidiu Forai: 1. Mandžukić, 2. R. Lewandowski, 3. Džeko
Christian Frisk: 1. Mandžukić, 2. Džeko, 3. Șirokov
Ioan Gogoşanu: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. Mhitarian
Radu Ienovan: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. Džeko
Octavian Stăncioiu: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. Džeko
Bogdan Stănescu: 1. P. Čech, 2. R. Lewandowski, 3. Modrić
Sergiu Suciu-Raca: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. P. Čech
Sandu Tăbîrcă: 1. Chiricheş, 2. Pjanić, 3. Iarmolenko, Al. Maxim
Gabriel Toth: 1. R. Lewandowski, 2. Mandžukić, 3. Džeko

Clasament: 1. R. Lewandowski 22p, 2. Mandžukić 18p, 3. Džeko 6p, 4. P. Čech 4p, 5. Chiricheş 3p

Față de cei care au pătruns în clasamentul final al anchetei, apar în plus Marek Hamšík (SSC Napoli / Slovacia), Roman Șirokov (Zenit St. Petersburg / Rusia) și Alexandru Maxim (VfB Stuttgart / România).

Fotbalistul Est-European al Anului (”Steaua Răsăritului”) 2013

Clasament final:
1. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund / Polonia) 25p
2. Mario Mandžukić (Bayern München / Croația) 12p
3. Edin Džeko (Manchester City / Bosnia și Herţegovina) 8p
4-5. Branislav Ivanović (Chelsea Londra / Serbia)
Henrih Mhitarian (Șahtar Donețk, Borussia Dortmund / Armenia)         6p
6. Luka Modrić (Real Madrid / Croaţia) 5p
7-8. Arda Turan (Atlético Madrid / Turcia)
Petr Čech (Chelsea Londra / Cehia) 3p
9-12. Vlad Chiricheş (Steaua Bucureşti, Tottenham Hotspur Londra / România)
Andrii Iarmolenko (Dinamo Kiev / Ucraina)
Iura Movsisian (Spartak Moscova / Armenia)
Miralem Pjanić (AS Roma / Bosnia și Herţegovina)    1p

Ca şi la ediţiile precedente ale anchetei, am acordat 3 puncte pentru locul 1, 2 puncte pentru locul 2 şi 1 punct pentru locul 3.

Țările luate în considerare

Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Georgia, Grecia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, R. Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria

Aşadar, Lewandowski…

LewandowskiA fost alesul presei sportive, iar clasamentul de mai sus arată limpede decantarea opţiunilor pentru masivul vârf de atac polonez. Născut la 21 august 1988, Robert Lewandowski a jucat, la juniorat, pentru Delta Varşovia şi echipa secundă a Legiei Varşovia, iar între 2006-2008 a evoluat la Znicz Pruszków, cu care a promovat în prima ligă şi a obţinut, apoi, un loc 5 în campionatul Poloniei. Alte două sezoane (2008-2010) a jucat sub culorile cunoscutei grupări Lech Poznań, cu care a cucerit un campionat (2010), Cupa şi Supercupa Poloniei (2009). Din 2010 evoluează în Germania, la Borussia Dortmund, unde atinge apogeul – cel puţin până în prezent – performanţelor sale fotbalistice: două titluri de campion al Germaniei, în 2011 şi 2012, Cupa Germaniei în 2012 şi Supercupa în 2013. A ocupat, în clasamentul golgeterilor Bundesligii, locul 3 pe 2011, cu 22 de goluri, respectiv locul secund în 2012, cu 24 de goluri. De anul 2013 se leagă excelentul parcurs al Borussiei în Liga Campionilor, cel care i-a adus, fără îndoială, şi voturile jurnaliştilor. În semifinalele competiţiei, Lewandowski a reuşit un meci de poveste, înscriind toate golurile în acel uluitor 4-0 contra Realului. Nu a mai repetat evoluţia sclipitoare în finala pierdută împotriva lui Bayern (1-2) şi a ratat calificarea la Mondiale cu naţionala Poloniei, pentru care a evoluat până în prezent de 60 de ori, înscriind 18 goluri. La începutul lui 2014, a semnat cu… Bayern, unde, însă, s-a transferat efectiv din vară, până atunci continuând la Borussia Dortmund.

Referitor la finala Ligii Campionilor 2013, la victoria lui Bayern şi-a adus aportul ocupantul locului secund în ancheta noastră, croatul Mario Mandžukić, cel care a şi marcat un gol. Dar voturile lui Mandžukić, precum şi cele acordate bosniacului Edin Džeko, clasat pe locul al treilea în anchetă, sunt legate strâns şi de calificarea naţionalelor la care aceştia evoluează  la Mondialele din 2014. De altfel, Džeko a ocupat locul secund între golgeterii grupelor de calificare, cu 10 goluri.

Ca o paranteză, primii trei clasaţi sunt atacanţi, jucători masivi, care se simt bine pe postul de ”număr 9” clasic; sunt, de asemenea, fotbalişti care înscriu mult. Am mai spus-o, “careul magic” al lui Lewandowski în semifinala cu Real Madrid a fost, în opinia mea, decisiv. Să nu uităm că suntem contemporani cu două uriaşe ”mitraliere” de goluri, Cristiano Ronaldo şi Messi (sau invers, după preferinţe), iar acest aspect nu are cum să nu influenţeze (inspire?) verdictul analiştilor.

Pe locurile următoare s-au clasat jucători cu o bună prestaţie în anul 2013, dar care, fie nu au strălucit la nivelul celor de pe podium, fie au “handicapul” unor posturi nespectaculoase (Ivanović), fie sunt eclipsaţi de alte staruri din echipa de club (Mhitarian, Modrić).

Se remarcă filonul patriotic al redactorului-șef de la “Fanatik” (de Istanbul, nu de București), Mehmet Demircan, care l-a plasat pe Arda Turan pe prima poziţie, precum şi votul finului observator care este Gavin Hamilton, editor la “World Soccer”, acordat unui estic care… evoluează chiar în Est, Iarmolenko. În aceeaşi notă, analistul Andrei Vochin, de la “Gazetă”, i-a acordat un vot de încredere singurului român din ierarhia finală, Vlad Chiricheş, proaspăt “avansat” la Tottenham.

Asta a fost, deocamdată!

Aşadar, “Steaua Răsăritului” s-a materializat din nou în 2013, cu ediția a 8-a, de această dată sub auspiciile publicaţiei noastre, ”Ripensia Sport Magazin”. A urmat, ca şi în anii trecuţi, premierea câștigătorului, Lewandowski, pentru a duce mai departe tradiţia. Dar, despre asta, într-un articol viitor.

Foto: R. Lewandowski în tricoul Borussiei Dortmund (sursa: Wikipedia)

Ovidiu Forai