de Levente Balint
Așadar, vom avea o Superligă europeană. Cel puțin așa stau lucrurile acum. Este de urmărit dacă acest colos financiar și sportiv își va demara activitatea în varianta propusă, dacă mai există cale de întoarcere pentru fotbalul european, în formatul actual. Ultimele ore au adus informații contradictorii, care spun, la nivel neoficial, că unele cluburi, mai exact Manchester City și Chelsea, ar fi tentate să renunțe, din cauza presiunii enorme.
Până atunci, să ne oprim puțin asupra faptelor, dar mai ales a opiniilor și ideile exprimate pe această temă. Din păcate, toată abordarea subiectului aduce de la sine foooooarte multă ipocrizie. Ipocrizie cât muntele uriaș de bani care va fi generat de această Superligă.
În primul rând, să vorbim despre inițiatori. În comunicatul care a lansat această Superligă se discută despre solidaritate, despre efectele pandemiei asupra actualului model economic al fotbalului european, despre calitatea jocului și multe altele. Foarte frumos pe hârtie, dar, totuși, este greu să vorbești despre solidaritate și despre problemele pandemiei când chiar tu creezi o discrepanță uriașă față de marea masă a cluburilor. Apoi, să fim sinceri. Superliga este un proiect la care se lucrează de ani de zile. Să apelezi la marota pandemiei este o atitudine cel puțin cinică.
Forul european a reacționat dur. Avem însă și aici o problemă. Tocmai UEFA a creat acest ”monstru”, prin Champions League-ul tot mai greu accesibil, prin Europa League, un turneu tot mai greu de abordat. Tot acest concept s-a întors acum împotriva ei!
Mai departe, să trecem la cluburile din ”linia a doua”, sărite din schemă la povestea asta, care au început să jelească. Brusc, ne gândim la fani. La cum le este capturat fotbalul. Și asta vine inclusiv de la cluburi din Anglia care primesc sume gigantice de la televiziuni. Televiziuni care au impus ore uneori imposibile pentru meciurile de campionat, gen luni seara. Atunci, când intra ”cash”-ul gros, nu ai auzit vreun club care să se plângă că bietul om ajunge seara acasă la 23 și a doua zi dimineața trebuie să meargă la lucru. Sau să se gândească la faptul că biletul de intrare la un meci cu Watford este prohibitiv pentru multe categorii.
Mulți fani deplâng și ei situația. OK, boss, va fi vai de cluburile mici, dar ai fost toți anii ăștia preocupat de soarta lui Levante, Southampton sau Freiburg? La câte meciuri tip Osasuna-Huesca te-ai uitat? Te pasionează la greu un Stoke-Burnley? Te dă pe spate Sassuolo-Cagliari? Și nu te vei uita la Real-Liverpool, în Superligă, nu? E bleax!
Frișca de pe tort o așterne Ander Herrera, jucător legitimat la PSG: ”Cred într-o Ligă a Campionilor îmbunătățită, dar nu în cea a bogaților care fură ceea ce a creat poporul, adică cel mai frumos sport de pe planetă”. Serios? Tovarășe Ander, te gândești la popor și când îți intră salariul de la bogații ăia care îți sunt șefi?
Bref. Tot ce se întâmplă și ce se va întâmpla va fi natural: cei bogați vor face mai mulți bani, cei săraci vor încerca să țină pasul. Fotbalul se va transforma constant, peste zece ani va fi sigur altfel. Numai ipocrizia este identică.
credit foto: skysports