Un personaj de poveste, cu puternice legături în lumea sportului, mai ales a fotbalului, însă un personaj mai puțin cunoscut în afara Marii Britanii, a trecut în neființă în această săptămână.
”Mă bucur că am putut să ajut”. Jack Hayward, fostul proprietar al clubului Wolverhampton Wanderers, a scris aceste cuvinte anul trecut, când a vizitat ultima oară muzeul de la stadionul Molineux, iar aceste cuvinte îl descriu perfect.
Născut și crescut în Wolverhampton, Hayward a avut o viață demnă de un scenariu de film. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1941, s-a înrolat în aviația britanică, fiind lăsat la vatră în 1946, cu gradul de locotenent. Cu timpul, Jack a preluat afacerile tatălui său, Charles Hayward, familia sa având un rol important în dezvoltarea insulelor Bahamas.
În 1968 a primit Ordinul Imperiului Britanic, iar în 1986 a fost făcut Cavaler al Imperiului, în principal pentru acțiunile sale caritabile. A finanțat mai multe proiecte, printre care și reabilitarea spitalului din insulele Falkland, după conflictul dintre Marea Britanie și Argentina. A sponsorizat două turnee al echipei feminine de cricket a Angliei în Caraibe, în perioada 1969 – 1971, iar în 1973 a sponsorizat primul Campionat Mondial feminin de cricket, organizat cu doi ani înaintea primul Campionat Mondial masculin.
În 1990, Jack Hayward a devenit proprietarul și președintele clubului de fotbal pe care îl îndrăgea din copilărie, Wolverhampton Wanderers, club aflat în degringoladă și pe care l-a cumpărat cu 2,1 milioane de lire sterline. A susținut echipa timp de 17 ani, cheltuind aproximativ 70 de milioane de lire sterline din proprii bani pentru a reface stadionul Molineux, pentru a plăti datorii, sau a cumpăra jucători. În urma investițiilor sale, stadionul pe care joacă Wolves a fost unul dintre primele din Anglia cu toate locurile pe scaune.
Cu toate acestea, în timpul ”domniei” sale echipa a evoluat doar un singur sezon la cel mai înalt nivel (2003 – 2004). Exact la 17 ani după ce a cumpărat Wolves, în luna mai 2007, a apărut anunțul vânzării clubului către omul de afaceri Steve Morgan. Faptul că Jack Hayward iubea echipa s-a văzut și în această tranzacție: i-a cerut lui Morgan doar 10 lire sterline pentru a-i vinde clubul, însă i-a impus să investească 30 de milioane în echipă.
Pasiunea pentru fotbal a produs și o ruptură de nereparat în familie, cei trei copii ai săi ajungând să-l dea în judecată, în 2011, după ce i-a scos din lista de beneficiari ai unor conturi.
Jack Hayward a murit pe 13 ianuarie, la 91 de ani.
Foto: expressandstar.com