Viitorul & Academia Hagi, cele mai importante proiecte ale fotbalului românesc postdecembrist

Foto: Viitorul Constanța în acest sezon al Ligii I (sursa: Facebook Academia de fotbal Gheorghe Hagi)

Viitorul Constanța, adversara Ripensiei din 16-imile Cupei României, a fost înființată în 2009 de către legendarul Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist din istoria României. Având ca ”satelit” clubul juvenil Academia de Fotbal Gheorghe Hagi Constanța, patronată tot de ”Rege” și fondată tot atunci, Viitorul s-a înscris direct în Liga a III-a (preluând locul lui CS Ovidiu), a promovat din primul sezon în a II-a și apoi, în 2012, în Liga I.

Se află acum la al 4-lea sezon consecutiv în elită și ocupă, în acest moment, locul 3, după 9 etape, în primul eșalon al fotbalului nostru. Echipa tocmai s-a calificat, aseară, la penalty-uri, în sferturile Cupei Ligii, eliminând ”clona” CSU Craiova. Căpitanul formației este, la doar 17 ani neîmpliniți, Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, care este și conducător tehnic (manager tehnic) al Viitorului.

În această vară, echipa secundă a clubului, Viitorul II, a promovat în Liga a III-a și s-a calificat și ea în 16-imile Cupei României, urmând a juca acasă cu Academica Clinceni!

Axate pe creșterea tinerilor jucători români, Viitorul și Academia Hagi reprezintă cele mai importante proiecte ale fotbalului românesc postdecembrist. Deja au dat o mulțime de jucători naționalelor de juniori și tineret, au cucerit o mulțime de titluri naționale la juniori și au transferat câțiva jucători în străinătate, în frunte cu Cristian Manea (cel mai tânăr debutant din istoria naționalei României, în 2014, la doar 16 ani, pe când juca la Viitorul), plecat în această vară la Chelsea pentru 3 mil. euro și împrumutat acum la Mouscron, în prima ligă belgiană. De asemenea, Hagi jr. a fost achiziționat, tot în vara 2015, de Fiorentina, pentru 1 mil. euro, dar el a fost lăsat împrumut să continue la Viitorul.

Hagi a înființat și competițiile juvenile Cupa Hagi (acum Cupa Hagi Danone, competiție națională U12), Cupa Stelelor Estului (U15) și Talent Cup (U18), acestea din urmă competiții internaționale organizate de Academia Hagi.

De-a lungul celor șase ani de existență, Viitorul a jucat pe teren propriu la Ovidiu (stadionul Orăşenesc), Constanța (stadionul Farul, numit în trecut Gheorghe Hagi!), Galați și, din 2013, la Chiajna (terenul sintetic al Concordiei locale). Din această vară s-a mutat pe noul stadion, Central Academia Hagi, construit de Hagi tot la Ovidiu, o arenă-bijuterie de 4.500 locuri și nocturnă. Astfel, Viitorul s-a întors, în sfârșit, acasă.

De altfel, în orașul constănțean Ovidiu își are Academia Hagi cartierul general și baza sportivă, construită tot de Hagi. Ovidiu se află în apropiere atât de comuna natală a lui Hagi, Săcele, cât și de Constanța, localitatea care apare ca reședință a Viitorului în denumirea clubului, oraș unde Hagi a debutat în fotbal, la Farul.

În acest sezon, Viitorul va reprezenta România în Liga de Tineret UEFA, în calitate de campioană națională ”en titre” la juniori U19, urmând a întâlni în primul tur (16-imi) al secțiunii Campioanelor Naționale pe FC Minsk, reprezentanta Belarusului, la 29 septembrie (în deplasare) și la 20/21 octombrie (acasă).

Octavian Stăncioiu

Articol scris de