10 ani de la moartea legendarului Ferenc Puskas. Cum era Revoluția Maghiară din 1956 să-i pună capăt carierei

Unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului s-a născut pe 2 aprilie 1927, la Budapesta, ca Franz Purczeld. Tatăl său, de origine șvab dunărean, a acceptat maghiarizarea numelui în 1937, și astfel a apărut și în acte Ferenc Puskas.

A început fotbalul sub un nume fals, pentru că era încă prea mic, la Kispest, clubul unde a evoluat și tatăl său, care acum era antrenor acolo. La 12 ani a semnat cu Kispest și a debutat în echipa mare în noiembrie 1943, la 16 ani, într-un meci împotriva CA Oradea, echipă care în acel sezon avea să devină campioana Ungariei.

După Al Doilea Război Mondial, Kispest a devenit echipa armatei și a fost numită Honved Budapesta, recrutând la propriu jucători. Cu Ferenc Puskas în echipă, dar și cu alte nume importante, ca Zoltan Czibor și Sandor Kocsis, Honved a câștigat cinci campionate în Ungaria, iar Puskas a fost în patru rânduri golgeterul competiției. În sezonul 1947/48, atacantul a fost cel mai bun marcator din Europa, marcând nu mai puțin de 50 de goluri.

ferenc puskas fifa 1

În tot acest timp, naționala Ungariei devenea, cu Puskas ca lider, cea mai bună echipă a lumii. ”The Galloping Major”, cum îi spuneau englezii după ce a primit grad în armată, a debutat pentru Ungaria în 1945 și, alături de Zoltan Czibor, Sandor Kocsis, Jozsef Bozsik sau Nandor Hidegkuti, Ferenc Puskas a dus echipa națională spre titlul olimpic în 1952, acel turneu fiind parte dintr-o serie de 32 de meciuri fără înfrângere. Primul eșec pentru Ungaria a venit în finala Campionatului Mondial din 1954, unde toți îi vedeau pe maghiari mari favoriți, însă Germania de Vest s-a impus surprinzător. Ferenc Puskas are o statistică impresionantă în cariera de la echipa națională, reușind 84 de goluri în 85 de meciuri jucate pentru naționala Ungariei.

Revoluția maghiară și fotbalul

Calificată în ediția 1956/57 a Cupei Campionilor Europeni, Honved Budapesta a jucat prima manșă din primul tur în deplasare la Atletico Bilbao. În timp ce echipa pleca din țară, revoluția maghiară era în plină desfășurare. După reprimarea sângeroasă executată de forțele sovietice, fotbaliștii au decis să nu se mai întoarcă. Returul cu Bilbao s-a jucat la Bruxelles, pe ”Heysel”, însă maghiarii au fost eliminați din competiție. Jucătorii și-au chemat familiile din Ungaria și, pentru a se întreține, au organizat un turneu de meciuri demonstrative prin Italia, Portugalia, Spania și chiar Brazilia, în ciuda protestelor FIFA și ale responsabililor fotbalului maghiar. O parte dintre jucători s-au întors până la urmă acasă, însă mulți dintre ei au rămas în Occident.

Pentru refuzul de a reveni în Ungaria, Puskas a primit o suspendare de 2 ani din partea UEFA. S-a mutat în Austria, apoi în Italia, însă cluburile de top ezitau să-l înregimenteze, antrenorii italieni fiind îngrijorați de lipsa de formă și chiar de vârstă, fotbalistul având deja 31 de ani la expirarea suspendării. Jimmy Murphy a vrut să-l aducă la Manchester United, după decimarea echipei în accidentul aviatic de la München din 1958, însă regulile FA și faptul că Ferenc Puskas nu vorbea engleză au pus piedică acestui transfer.

În cele din urmă, la câteva luni după ridicarea interdicției, fotbalistul maghiar a semnat cu Real Madrid, și nici că se putea alegere mai potrivită. Puskas a rămas la Madrid până în 1966 și a făcut un cuplu imbatabil cu Alfredo di Stefano, iar palmaresul fotbalistului maghiar s-a îmbogățit, cinci titluri de campion și o Cupă a Spaniei, dar mai ales trei Cupe ale Campionilor Europeni.

Legenda rămâne

Ferenc Puskas n-a mai jucat niciodată pentru naționala Ungariei, însă a avut 4 selecții în echipa Spaniei, după dobândirea cetățeniei. După ce a agățat ghetele-n cui, a avut o lungă carieră de antrenor, însă fără succesul celei de jucător. Cea mai bună performanță a fost calificarea în ultimul act al Cupei Campionilor cu Panathinaikos, în 1971, finală pierdută în fața Ajax-ului lui Johann Cruyff. În 1995, Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) l-a desemnat pe maghiar drept cel mai bun marcator al secolului XX. Din 2009, FIFA acordă în fiecare an Premiul Puskas pentru cel mai frumos gol, în cadrul Galei Balonului de Aur.

Diagnosticat cu Alzheimer în 2000, Ferenc Puskas a murit pe 17 noiembrie 2006, după ce fusese internat în spital pentru pneumonie.

Sursa foto: fifa.com

Vali Silaghi

Articol scris de