În 1863 ia naştere prima federaţie de fotbal (fotbal modern) din lume. Este, bineînţeles, vorba de federaţia engleză, numită The Football Association (FA), înfiinţată la 26 octombrie, de delegaţii a 11 cluburi şi şcoli londoneze, care s-au întâlnit în clădirea Freemason’s Tavern, situată pe Great Queen Street, Lincoln’s Inn Fields, din capitala Regatului Unit, Londra. Preşedinte FA a fost ales Arthur Pember.
Nemulţumit că s-au interzis purtarea mingii cu mâna şi placajele, reprezentantul lui Blackheath (club adept al regulilor de la colegiul din Rugby) s-a retras din adunarea de constituire a FA, urmând ca mai târziu, în 1871, să înfiinţeze federaţia engleză de rugby, Rugby Football Union (RFU), fotbalul despărţindu-se, abia acum, definitiv de rugby.
Odată cu înfiinţarea FA, s-a conceput, un nou cod de reguli (de fapt, primul regulament al jocului de fotbal). Regulile erau mult diferite faţă de cele de astăzi. Un alt regulament este elaborat la Sheffield, în 1866. El era diferit de cel londonez, fapt care n-a împiedicat disputarea, în acelaşi an, tot la Sheffield, a unui meci între reprezentativele oraşelor Sheffield şi Londra (primul de acest gen din lume). Bineînţeles, (numai) pentru acest meci s-a căzut de acord asupra unui regulament comun. Echipele erau formate din câte 11 jucători, lucru stabilit încă din 1848, la Cambridge. Primele cluburi din lume cu terenuri proprii de joc au fost Crystal Palace şi Barnes.