Începuturile fotbalului maghiar

Foto: BTC în 1897 (sursa: Wikipedia)

În Ungaria, primul meci de fotbal consemnat oficial a avut loc în 1896, în capitala Budapesta. Ungaria, era, pe atunci, parte a Imperiului Austro-Ungar, incluzând și teritoriile românești intracarpatice. Tot la Budapesta, un an mai târziu, apar primele două grupări, BTC (Budapesti Torna Club) şi MUE (Magyar Uszo Egylet), ambele având în componenţă şi jucători englezi, şi se dispută chiar şi primul meci internaţional, însă opunând echipe din Austro-Ungaria (BTC – Cricketer Viena 0-2, în faţa a 2.000 spectatori!). În 1899 notăm prima prezenţă din afara Austro-Ungariei pe teritoriul maghiar, Oxford City (campioana de amatori a Angliei) efectuând un turneu şi dispunând la scor de MFC (16-0), MAC (11-0) şi FTC (16-0). FTC este viitoarea Ferencvaros.

Federaţia Ungariei (Magyar Labdarugó Szövetség, pe scurt MLSz) va lua fiinţă în 1900, când existau deja 13 cluburi, toate în Budapesta. În 1901 s-a dat startul în prima ediţie a campionatului Ungariei, organizat pe două categorii valorice (cinci echipe în prima şi opt în a doua). Prima campioană – BTC, punctaj maxim – a fost desemnată în acelaşi an (au mai participat echipele MFC, MUE, FTC şi BSC, toate din Budapesta, jucându-se numai tur şi acordându-se două puncte la victorie, unul la egal şi nici unul la înfrângere).

În 1902, la Viena se dispută primul joc interţări din istoria Europei (din afara Regatului Unit): Austria – Ungaria 5-0 (după cum se vede, a fost un meci între ţările Austro-Ungariei). Afilierea la FIFA se va produce în 1907, la trei ani după fondarea forului mondial. Cupa Ungariei apare în 1909, ediţia inaugurală revenind, în anul următor, tot unei echipe din Budapesta, MTK.

În 1908, Ungaria se înscrie la primul Turneu Olimpic de fotbal, dar, până la urmă, se retrage. Participă însă la următorul (1912, Stockholm), pierzând în primul meci (în sferturi, 0-7 cu amatorii englezi, care au evoluat sub numele de Marea Britanie) şi jucând apoi în turneul de consolare (3-1 cu Germania şi 3-0 cu Austria).

Octavian Stăncioiu

Articol scris de