Foto: Grecia cu trofeul (sursa: gazzetta.gr)
Grupa A: Grecii în dauna Spaniei!
Chiar uvertura turneului, partida gazdelor contra elenilor a adus o primă mare surpriză. Alb-albaştrii din Balcani au obţinut întâia lor victorie la un turneu final de CM sau CE, anunţând astfel marea performanţă pe care o vor înfăptui… Grecii au continuat pe măsură, remiză cu ceilalţi iberici, spaniolii, în timp ce ruşii, cu două înfrângeri în primele două jocuri şi cu Mostovoi acuzat de blat cu Spania (chiar de către preşedintele federaţiei ruse!), erau deja eliminaţi înaintea ultimei runde. Atunci, atenienilor le ajungea egalul contra demotivatei Rusii. Au pierdut (golul lui Kiricenko, din secunda 65, fiind cel mai rapid din istoria turneelor finale de CE), dar tot au mers mai departe. Pentru că Spania, căreia îi era suficient, de asemenea, remiza, a capotat în derby-ul iberic, într-un moment în care lusitanii nu mai aveau decât varianta victoriei: şut Nuno Gomes din 21 m, la colţul din dreapta portarului. Aşa a părăsit “furia roja”, una dintre marile favorite, turneul. “Am jucat bine, singurul lucru care ne-a lipsit au fost doar golurile”, a avut Saez tupeul să declare. Să mai spunem doar că Valeron a înscris la doar 36 secunde după introducerea sa în teren, în meciul cu “sbornaia”.
Grupa B: Remember Champions League ‘99
Senzaţional meci între Franţa şi Anglia. Insularii au condus până în ultimul minut, ba mai mult, Beckham a ratat un penalty care ar fi rezolvat soarta partidei. Dar, în primul minut de prelungire, Zidane execută perfect o lovitură liberă şi egalează. Abia se pune mingea la centru, englezii greşesc grav în apărare, generând penalty. Zidane transformă, e 2-1, şi e gata. Cu patru ani în urmă, finala Ligii Campionilor părea, în min. 90, decisă. Bayern conducea MU cu 1-0. Tot ca şi acum, cei conduşi au marcat de două ori în minutele de prelungire şi au câştigat cu 2-1. Atunci, beneficiari au fost englezii. Acum, roata s-a întors. “Cocoşii” au continuat însă modest, doar egal cu Croaţia, după ce au fost chiar conduşi. Şi, în ultimul joc, atunci când le ajungea remiza, au fost egalii Elveţiei (cu şanse doar teoretice de calificare) până cu un sfert de oră înainte de final, Henry închizând tabela pentru 3-1 cu un şut din 14 m lateral stânga, la colţul scurt. Mult mai interesant a fost celălalt “ultim” meci. Croaţia avea nevoie de victorie cu Anglia (acesteia îi era suficient draw-ul), a deschis scorul, dar va pierde… “Ne gândeam că am câştigat meciul şi oricum ar fi trebuit să-l câştigăm”, a declarat, despre evoluţia scorului, Eriksson. Această grupă a dat şi un nou record: cel al celui mai tânăr marcator la un turneu final de CE. Mai întâi, recordman a devenit Rooney, contra Elveţiei, la 18 ani, 7 luni şi 24 zile, apoi, peste doar câteva zile, recordul a căzut, în favoarea lui Vonlanthen, contra Franţei, la 18 ani, 4 luni şi 20 zile! Găsit dopat la meciul cu Franţa, Olic a fost iertat de suspendare pentru că medicamentul i l-a prescris medicul echipei, iar pentru că l-a scuipat pe Gerrard, Frei a fost suspendat pe 15 zile.
Grupa C: Blatul scandinav trimite Italia în Cizmă
Nereuşind să învingă nici una dintre scandinave (senzaţional gol a primit de la Ibrahimovic; acesta, aflat la 6 m, cu spatele la poartă şi cu portarul în… spatele său, a lobat din săritură, cu călcâiul, sub bară!), Italia a ajuns la mâna celor două. Între timp, Suedia zdrobise Bulgaria, care era eliminată înaintea ultimei runde. “Squadra” se mai putea califica doar în funcţie de împrejurări. În derby-ul scandinav, danezilor le trebuia victoria, suedezilor le ajungea egalul, dar un 2-2 le califica pe amândouă. Şi a fost chiar 2-2. Blat clar ca în Divizia A, asta ca să nu mai susţină nimeni fair-play-ul de tip nordic. “u sunt un < sportsman>, deci nu voi comenta acest scor. Meciul a fost probabil corect”, a declarat Trapattoni la finalul farsei. Italia, care s-a chinuit din greu cu bulgarii (zero puncte), învingând abia în prelungiri, a părăsit Euro pe uşa din dos. Chiar dacă fără înfrângere. Iar marele Totti, eliminat pentru trei meciuri, pe baza casetei video, după ce l-a scuipat pe Poulsen în partida inaugurală, a fost chiar penibil…
Grupa D: Mannschaft-ul bătut de rezervele Cehiei
Germania a început turneul mai bine decât o recomandau ultimele rezultate din amicale. Egal cu Oalnda, batavii egalând prin van Nistelrooy, care a fructificat o centrare de pe dreapta cu un voleu din cădere, din 5 m lateral dreapta, de lângă colţul careului mic, cu adversar lipit de el, mingea poposind la colţul lung. Însă apoi nemţii şi-au reintrat în “formă”. Egal cu Letonia (!!) şi înfrângere cu rezervele Cehiei, în ultima rundă, când Nedved & Co. nu mai puteau oricum pierde primul loc, iar “Bundesteam”-ul avea nevoie de victorie! Aşa au plecat (şi) nemţii acasă… “Am avut o mare şansă să câştigăm şi să mergem mai departe, dar n-am reuşit din cauza lipsei de eficienţă în faţa porţii”, a declarat Völler după ultimul joc. Meci senzaţional între olandezi şi cehi. “Portocala” conducea cu 2-0 şi probabil şi-a zis că e totul gata. Dar central-europenii au revenit incredibil, câştigând cu 3-2! Micuţa Letonie a murit tare frumos, pe lângă egalul cu Germania conducând, preţ de câteva zeci de minute, Cehia şi pierzând în ultima rundă (când ambele combatante aveau şanse la calificare, dar numai în funcţie de celălalt meci) cu Olanda… Defilare pentru cehi: punctaj maxim!
Sferturi de finală: Campioana răpusă de greci!
Mult au mai suferit gazdele contra englezilor. Conduşi încă din start, lusitanii au egalat pe final, cap Helder Postiga (intrat în locul lui Figo!) din 6 m, la o centrare de pe stânga. În prelungiri, Rui Costa (şi el nou intrat) înscrie pentru 2-1, dar insularii revin. La loviturile de departajare, Beckham ratează un nou penalty, după cel cu Franţa şi cel din grupa preliminară, cu Turcia, de la Istanbul! Omul decisiv, la a 7-a serie, a fost portarul Ricardo. Mai întâi a apărat (fără mănuşi!) lovitura lui Vassell, apoi a transformat!! O nouă favorită, Anglia, pleacă… Şoc pentru francezi, campionii “en titre” şi marii favoriţi la trofeul Euro 2004. Şi tocmai împotriva grecilor, cei mai slabi cotaţi dintre cei intraţi în primele opt. “Este o mare dezamăgire, deoarece aventura s-a terminat când speram să cucerim titlul”, a declarat Santini. Cele două autoare ale blatului scandinav părăsesc competiţia: Olanda a trecut la penalty-uri de Suedia, iar Cehia s-a distrat cu danezii.
Semifinale: A-nnebunit Grecia!
Prima semifinală a adus gazdele în ultimul act. O altă favorită, Olanda, pleacă şi ea. Şi când toată lumea vedea o finală Portugalia – Cehia, cehii au muşcat-o şi ei… După ce au încurcat, sau au eliminat, Portugalia, Spania şi Franţa, elenii neamţului Rehhagel au mai dat cu o favorită de pământ. A fost scor alb după timpul regulamentar, s-a intrat în prelungiri. Aici, nimic nou. Erau ultimele secunde ale primei reprize. Corner de pe dreapta pentru outsideri, cap Dellas, aflat la colţul scurt, la 2 m de poartă, gol! Şi fluier final (practic a fost un “gol de aur”, deşi s-a jucat după regula celui “de argint”). Grecia în finală (cine ar fi crezut??), Cehia afară!
Finala: Cristiano Ronaldo, prea tânăr
Atmosferă incredibilă. O ţară întreagă aştepta victoria lui “Selecao”. Dar şi mulţi greci, câteva mii bune, au luat drumul Lisabonei. Decorul ideal pentru fotbal, chiar dacă prea călduros, a fost pigmentat cu festivitatea de închidere şi festivalul de artificii de la final, când fanii lusitani erau în lacrimi. Cei doi antrenori au rămas fideli sistemelor pe care marşaseră şi până acum. Rehhagel a prezentat un 4-4-2, cu Dellas libero în dese rânduri şi cu unul dintre vârfuri retras uneori în linia de mijloc. Scolari a venit cu un 4-2-3-1, cu Maniche şi Costinha la închidere. Gazdele au presat, sigur, mai mult, dar au făcut-o lent şi fără inspiraţie, în timp ce grecii s-au apărat extrem de exact. Şi nici măcar nu s-au betonat şi nu au făcut antijoc. În min. 57, la un corner elen de pe dreapta, cap Charisteas din 6 m, 1-0, scor care va rămâne final. La doar 19 ani, Cristiano Ronaldo, integralist ca mijlocaș dreapta, n-a putut cuceri primul mare trofeu al carierei sale. Ambele echipe s-au aflat în premieră în finala unui CM sau CE. Scolari, campion mondial “en titre”, nu a reuşit să devină şi campion european. Cele două echipe se întâlniseră şi în meciul inaugural al turneului. Şi atunci, au câştigat tot grecii!!…