Mustafa Denizli, singurul antrenor care a câștigat campionatul Turciei cu fiecare dintre cele trei rivale din Istanbul

Mustafa Denizli s-a născut pe 10 noiembrie 1949 la Çeşme, în provincia Izmir a Turciei, și a jucat aproape întreaga carieră la Altay Izmir, cu care a cucerit Cupa Turciei în două rânduri, în 1967 și 1980. După 17 ani la Altay, atacantul s-a transferat, după retrogradarea echipei locale, la Galatasaray, însă s-a retras ca jucător după doar un sezon. A rămas în cadrul clubului ca secund al antrenorului german Jupp Derwall, o „școală” bună pentru Denizli.

A fost antrenor principal la Galatasaray, pentru prima oară, între 1987 și 1989, câștigând campionatul Turciei și ajungând până în semifinalele Cupei Campionilor în 1989, unde au fost învinși de Steaua București. În aceeași perioadă, Denizli a fost numit și interimar la naționala Turciei, pe care avea s-o mai conducă și în intervalul 1996-2000. După un sezon în Germania, la Alemannia Aachen, fostul atacant a revenit la Galata, câștigând Cupa Turciei.

A trecut apoi la Kocaelispor, a urmat mandatul de patru ani la națională, iar în 2000 Mustafa Denizli a fost numit antrenor principal la Fenerbahce, cu care a câștigat titlul în 2001, fiind primul antrenor turc din istoria clubului care reușește acest lucru. A plecat după un parcurs dezamăgitor în Liga Campionilor și a pregătit Manisaspor în țara natală și două echipe din Iran, Pas Tehran și Persepolis.

În toamna lui 2008, Mustafa Denizli a semnat un contract pe un sezon cu Beșiktaș, devenind campion la finalul sezonului. Odată cu această reușită, Denizli a devenit singurul antrenor turc laureat în campionatul național cu fiecare dintre cele trei „mari”, Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș. A renunțat în 2010, invocând motive medicale și a trecut apoi pe la Persepolis, Rizespor, Hazar Lankaran (Azerbaidjan).

Antrenorul care împlinește astăzi 67 de ani a antrenat ultima oară (din nou) Galatasaray, de unde a plecat în primăvara acestui an.

Sursa foto: saltspor.com

Vali Silaghi

Articol scris de