Încă înainte să joace vreun meci oficial de la înființarea clubului, ”Ripi” devenise deja un nume cunoscut în fotbalul autohton, și nu numai. Pe lângă meciurile amicale cu diferite echipe sau selecționate din țară, un factor important în creșterea popularității primei echipe profesioniste din România a fost reprezentat și de întâlnirile – spectacol cu echipe puternice din străinătate.
Una dintre acestea a avut loc acum mai bine de 86 de ani, în luna mai a anului 1930 când, pe arena ”Banatul” din Timișoara, Ripensia primea vizita maghiarilor de la Ujpest (foto), campioni în exercițiu în țara vecină și câștigători ai Cupei Europei Centrale în 1929, considerată de majoritatea oamenilor de fotbal drept cea mai bună echipă de club a momentului. La meci au asistat peste 5.000 de spectatori veniți din toată jumătatea de vest a țării. Cu un Bürger imperial în apărare, Hreuss, Raffinsky și Ciolac muncind neobosiți la mijloc și cu un Lakatos (jucat extremă în acest meci) letal în fața porții, Ripensia a controlat aproape în totalitate partida.
Descrierea meciului în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”, scrisă de Cristofor Cristi Alexiu, nu lasă loc de interpretări: ”Partida a început cu atacuri dezlănțuite ale Ripensiei, care a ratat trei ocazii consecutive, mari cât roata carului, Ungurii puteau și ei marca în două rânduri, însă li s-a opus întâi bara, apoi portarul Zombory. După pauză, Ujpest are o perioadă de accentuată dominare, căreia timișorenii îi fac cu greu față. Dar după 20 de minute aceștia revin în atac și practic zburdă până la finalul meciului”. Primul gol marcat de Lakatos, care avea 18 ani, a venit în minutul 33, după o centrare în careu a lui Beke, A doua reușită a venit din piciorul aceluiași Lakatos cu câteva minute înainte de final, după o lansare a lui Semler, iar superioritatea Ripensiei a fost recunoscută, sportiv, și de delegația maghiară.
În vara anului 1930, Servette Geneva organiza un turneu în paralel cu prima ediție a Cupei Mondiale, la care luau parte doar patru echipe europene, printre care și România. La turneul din Elveția au luat parte 10 echipe, iar Ujpest a învins în finală Slavia Praga, cu scorul de 3-0. Acest turneu, numit Cupa Națiunilor, este văzut de mulți drept ”sămânța” viitoarei Cupe a Campionilor europeni. De altfel, jucătorii maghiari s-au autointitulat după turneul de la Geneva ”campionii campionilor”. Din echipa lui Ujpest făceau parte atunci și doi jucători născuți în România (respectivele localități făcând parte, în momentul nașterii acestor jucători, din Austro-Ungaria): Albert Ströck II, născut la Oradea, și Ștefan Auer II (maghiarizat István Avar), născut la Arad.
Sursa foto: labdarugo.be