Eugen Lakatos, ripensistul care a murit prea devreme

Născut pe 24 octombrie 1912, în afara granițelor actuale ale României, viitorul fotbalist a prins gustul acestui sport după ce s-a mutat cu familia, copil fiind, la Timișoara, în Ronaț.

A început să bată mingea pe terenurile virane ale cartierului timișorean, alături de alți viitori fotbaliști, ca frații Wetzer, Juhasz, Zombory sau Beke, și a început fotbalul la echipele de copii ale Chinezului. A debutat în echipa mare la o vârstă fragedă, jucând ca extremă sau ca mijlocaș, iar în 1930, la 18 ani, a fost transferat la Ripensia. Avea să rămână la primul club profesionist din România aproape întreaga carieră, jucând un singur sezon la altă echipă, Tricolor Ploiești.

eugen lakatosȘi-a făcut loc treptat în prima echipă și avea să facă parte dintr-o linie de mijloc redutabilă, alături de Kotormany și Deheleanu. În 1933, Lakatos era considerat, alături de Kotormany, cel mai în formă fotbalist român, fiind unul dintre cei care a contribuit la succesul echipei naționale la Balcaniada din acel an.

Sfârșitul carierei, dar și al vieții lui Eugen Lakatos este redat, emoționant, în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”, de Cristofor Cristi Alexiu: ”Din nefericire, în 1944 cariera Talentatului Lakatos ia sfârșit, el contractând o necruțătoare boală care, în pofida tuturor medicamentelor, a intervențiilor chirurgicale, trimiterilor la tratament la Ragusa (Dubrovnik), Tușnad și în alte stațiuni climaterice ozonate, precum și în ciuda sprijinului moral dat de toți cei ce l-au iubit și mai ales de logodnica sa, distinsa Margareta Szaltzky, nu poate fi vindecată; se stinge din viață la 18 februarie 1949. Este înmormântat în cimitirul din Calea Șagului, cimitir timișorean în care se odihnesc mulți dintre glorioșii fotbaliști ai Ripensiei”.

Vali Silaghi

Articol scris de