Jurnal ripensist (VI) – A mai rămas puțin până la Rapid…

de Levente Balint

Două săptămâni mai avem până la reluarea campionatului. În jur de 20 februarie, ne așteaptă Rapid București, un alt nume mare care încearcă revenirea în elită după câțiva ani de ”pribegie” în diviziile inferioare.

La noi, vineri s-a încheiat cantonamentul de iarnă. A fost o perioadă în care Cosmin Petruescu a programat foarte multe meciuri amicale, pe principiul că ”jocul este cel mai bun antrenament”. În total, cu meciurile de dinaintea intrării în cantonament, avem nu mai puțin de șapte partide de verificare bifate în 2021: 5-1 cu Becicherecu Mic (L3), 8-1 cu Avântul Periam (L3), 4-3 cu Chișineu Criș (L3), 4-0 cu Pandurii (L2), 2-1 cu Șoimii Lipova (L3), 1-2 cu CSM Reșița (L2), 4-4, din nou cu Pandurii (L2).

Atacanții, la nivel bun

Prima concluzie: am avut meciuri cu foarte goluri. Practic, niciun joc din cele enumerate mai sus nu a avut mai puțin de trei goluri în total. Partea (și mai) bună: am marcat nu mai puțin de 28 de goluri.

Aici, este de menționat apetitul ofensiv al atacanților. Alex Popovici și Denis Golda au fost cei mai buni marcatori, cu câte 6 goluri.

Popovici a ieșit la rampă cu două reușite frumoase, aproape copiate la indigo. Șut cu stângul, din apropierea careului de 16 metri, cu Crișul, respectiv Pandurii.

Denis Golda a evoluat în unele partide și ”în spatele vârfului”. A avut câteva momente nereușite, dar a reușit să fie co-golgeterul de până acum din teste. Dincolo de anumite inexactități, putem sublinia ambiția acestuia de a confirma că este o variantă viabilă pentru atacul nostru.

Sokovic a marcat de trei ori (plus un penalty ratat), asemeni lui Neagu. Pădurariu, venit în iarnă, are și el trei goluri la activ. Treptat, arată că este o variantă serioasă.

Pe lista celor care au punctat s-au mai trecut Tudorache (2), Vasluian (2), Ene (2) și Stoi (un gol).

Un singur meci fără gol primit

Pe de altă parte, putem sesiza faptul că am primit gol în fiecare meci, mai puțin cel cu Pandurii. Aici, marea problemă a antrenorului a fost că nu l-a putut utiliza pe Radu Rogac. Stoperul a fost accidentat, astfel că Lalic și Țieranu au dus greul în special în duelurile mai tari. Deocamdată, tânărul Bain trebuie să ia contact treptat cu nivelul seniorilor, primul lui cantonament cu echipa mare fiind înainte de toate o experiență foarte utilă. Sturzu și Maric au la rândul lor încă mult de muncit.

Există însă și lucruri care ne dau speranțe la capitolul defensiv. Gladun și Fridrich s-au prezentat foarte bine, acesta din urmă fiind și pasator decisiv în câteva rânduri.

Tinerii, sub vizorul federal

Stagiul încheiat vineri a fost ideal și pentru a monitoriza modul cum cresc tinerii noștri. De pildă, Vali Velcea este deja un obișnuit al echipei mari, aceste partide fiind un bun prilej pentru a li se da minute tuturor juniorilor.

Jocul cu CSM Reșița a fost urmărit la fața locului și de Dan Oprescu, selecționerul naționalei sub 19 ani a României. De-altfel, cu această ocazie, Ripensia a și început partida cu mai experimentata CSM cu cinci jucători sub 21: Dobre, Țieranu, Gladun, Călin și Vasluian.

Folosirea tinerilor, asumată de ceva vreme de către club, va aduce cu siguranță satisfacții pe viitor, dar, pe acest fond, sunt inevitabile oscilații de rezultate și prestații.

Încă trei jocuri de verificare

În săptămâna care vine, mai avem trei dueluri. Marți, jucăm cu CS Hunedoara, iar vineri, ne duelăm cu un alt mare nume din perioada interbelică. CA Oradea este acum în Liga 3 și vrea să reînnoade tradiția fotbalului bihorean. Avem și o mică surpriză pentru acel meci, dar să așteptăm până vineri :)

Aproape sigur, aceste două partide vor avea loc pe terenul sintetic din Baza a UPT. Repetiția finală va fi sâmbătă, la Șag, când ne vom confrunta din nou cu CSM Reșița.

Pe final, că tot am amintit de cărășeni, să spunem că ”Milanul din Banat” mi-a lăsat o impresie foarte bună. Cu Alin Minteuan, CSM seamănă tot mai mult cu… CFR Cluj. Este clar, trupa din Valea Domanului va fi una din formațiile tari din această primăvară. Sunt convins că dacă ar fi avut măcar trei puncte mai mult, CSM ar fi putut spera încă la o calificare în ”play-off”!

foto: Sebastian Tătaru

Articol scris de