Povestea veche de aproape 200 de ani a unei ”instituții” britanice: duelul pe apă dintre Oxford și Cambridge

Pe 10 iunie 1829, acum mai bine de 187 de ani, avea loc prima ediție a unuia dintre cele mai vechi evenimente sportive aflate încă în desfășurare: ”The Boat Race” cursa în care se întrec echipajele de canotaj ale universităților britanice Cambridge și Oxford.

Ideea i-a aparținut lui Charles Merivale, student la Cambridge, și bunului său prieten Charles Wordsworth, care studia la Oxford. Cei doi foști colegi de liceu (la prestigiosul Harrow) au pus la cale cursa, iar Cambridge a provocat Oxford la o competiție de vâsle pe Tamisa… pierzând cu brio.

Tradiția nu a ”prins” atât de ușor, următoarea cursă având loc abia în 1836 și, după încă doi ani în care cele două părți nu s-au înțeles asupra traseului, a treia cursă a avut loc în 1839, fiind, de atunci, un eveniment anual (cu câteva excepții, cum ar fi cele două războaie mondiale), tradiția spunând că pierzătorul din fiecare an provoacă câștigătorul la revanșă pentru anul următor.

1841_Oxford-Cambridge_Boat_Race wikiCursa care se desfășoară între Putney și Mortlake, pe fluviul Tamisa, în partea de vest a Londrei, de obicei în ultimul weekend din luna martie sau primul din aprilie, a fost câștigată de 81 de ori de Cambridge, de 79 de ori de Oxford, iar o întrecere, care a stârnit mari controverse în 1877, s-a terminat la egalitate. Întrecerea ”albaștrilor” (echipajul Cambridge poartă albastru deschis, iar Oxford – albastru închis) are 4,2 mile (6,8 km) și pune față în față două echipaje de 8+1, canotorii fiind în mod obligatoriu studenți la cele două universități. Deși au statut de amatori, popularitatea și importanța pe care a căpătat-o cursa de-a lungul anilor au dus la un nivel înaltă de pregătire sportivă, echipajele antrenându-se, de obicei, șase zile pe săptămână timp de șase luni, înainte de cursă. De menționat că niciuna dintre universități nu oferă burse de merit pentru sportivi, toți canotorii fiind studenți, masteranzi sau doctoranzi în diverse domenii.

Cursa a fost transmisă pentru prima oară la radio, de către BBC; desigur, în 1927, iar din 1938 este și televizată. În ultimii ani, media spectatorilor de pe malurile Tamisei se apropie de 250.000, cu un record estimat la 270.000 în 2009, în timp ce transmisiunea în direct este urmărită de aproximativ 15 milioane de telespectatori.

Ziua ”Boat Race” cuprinde acum mai multe curse, cum ar fi cea între echipajele feminine sau între echipajele de rezervă ale celor două universități. Întrecerea principală din acest an a avut loc pe 11 aprilie și a fost câștigată de Oxford, la șase lungimi.

Sursa foto: londonist.com

Vali Silaghi

Articol scris de