Școala de Fotbal Internațional speră să dea jucători naționali. Micuții timișoreni de la… Sânandrei

Foto: Școala de Fotbal Internațional. În dreapta, antrenorul principal Loredan Dohan (Autor foto: Bendis Photos)

În 2012, la Timișoara lua ființă o nouă școală de fotbal. Școala de Fotbal Internațional (SFI). Fondator, Ciprian Tudorașcu.

Ciprian Tudorașcu are acum 37 de ani, a fost jucător la Politehnica Timișoara (tineret, 1996-1997) și CFR Timișoara, după care s-a dedicat creșterii tinerelor talente. A activat ca antrenor la Srbianka Giuchici Timișoara, Fiume Veneto Bannia (Italia), FC Timișoara (unde l-a avut elev, vreme de un an, pe actualul dinamovist Dorin Rotariu), Soccer Elite Football Academy Londra, iar acum este la ASD Katane Soccer, o școală de fotbal din Catania (Italia).

Din 2013, SFI s-a mutat cu terenul de antrenament la baza sportivă BiArena din Sânandrei, comună aflată la 10 km nord de Timișoara. Acolo sunt două terenuri în sală, două descoperite, vestiare moderne, saună, sală de forță (la copii încă nu e cazul). Așadar, condiții cu totul deosebite.

În urmă cu doi ani, odată cu plecarea lui Tudorașcu în Italia, clubul a fost preluat de Loredan Dohan, care era deja de un an antrenor la SFI. Născut la 24 iulie 1980, la Timișoara, Dohan a fost junior la UMT și Electrica, iar din 2006 a debutat în meseria de antrenor cu copiii și juniorii. Mai întâi, la Speranța Giarmata Vii, o echipă juvenilă din satul în care este stabilit, apoi la FC Timișoara (2009-2012), ca secund al lui Octavian Benga la grupa de juniori n. 1997 (printre jucători aflându-se Deian Sorescu, acum prim-divizionar la ACS Poli).

De-a lungul celor patru ani de existență, SFI a efectuat turnee în Austria și Ungaria, precum și la Arad, Oradea etc.

În 30 ianuarie a.c., la Sânandrei a avut loc turneul de minifotbal SFI Winter’s Cup, competiție rezervată copiilor născuți în anii 2008-2009. Au participat SFI (cu două echipe), FC Lugoj (cu două echipe), Viitorul Arad, Petlic Zrenjanin (Serbia). Pe primul loc s-a clasat echipa din Zrenjanin, învingătoare în toate cele cinci meciuri disputate, în care a primit un singur gol!

Cu grupa de copii n. 2005-2006, SFI a participat în Campionatul Județean al categoriei respective, dar acum la club sunt doar copii născuți între 2008-2011.

”Ne lovim de absența competițiilor. Nu se fac deloc investiții în fotbal. Poate dacă statul ar crea facilități celor care investesc… Avem, noi, românii, juniori foarte talentați. Ce face Gică Hagi e foarte bine, dar ne-ar mai trebui câteva academii de acest gen. Nu e un lucru rău că au apărut atâtea cluburi mici pentru copii și juniori, important este ce se întâmplă mai departe. Ar trebui ca grupările mari să aibă o relație mai bună cu noi”, ne-a declarat Loredan Dohan.

”M-am apucat de această meserie pentru că iubesc copiii, adolescenții și îmi place enorm ceea ce fac”.

”Cu părinții am o relație foarte bună, dar poate ei așteaptă prea mult de la copii, de la vârste fragede”, punctează antrenorul despre un subiect extrem de sensibil la nivel juvenil.

La club mai este un antrenor, secundul Daniel Bercovici. Antrenamentele au loc luni, miercuri și sâmbătă. Se efectuează, periodic, și cantonamente.

Cei care doresc să își înscrie copiii la această școală de fotbal, îl pot contacta pe antrenorul Dohan la nr. de telefon 0745/437.454.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de