Analiza sezonului – Liga a II-a, seria I: Rapid a revenit, Oțelul și Ceahlăul au murit

Foto: Dunărea Călărași în sezonul de toamnă (sursa: afcdunarea-calarasi.ro)07

Singura retrogradată după sezonul regulat a fost tocmai Oțelul, care a și intrat în faliment, desființându-se. A fost campioană națională acum cinci ani, atunci, în 2011, gălățenii cucerind și Supercupa României și participând (calificați direct, grație coeficientului bun al României de atunci) în grupele Ligii Campionilor. Cu vistieria plină, Oțelul a intrat în atenția miliardarului de carton Dan Adamescu, cel care a și adus clubul la sapă de lemn. Să-i dea Dumnezeu ce merită acestui nenorocit.

După play-off, Rapidul a promovat, după un singur an, repetând scenariul din 2013-2014. Tânărul antrenorul timișorean Dan Alexa a reușit să readucă Giuleștiul pe prima scenă, în pofida unei situații financiare groaznice și a unei depunctări evitate la limită, și la alb-vișinii plutind spectrul negru al falimentului. La rapidiști joacă un timișorean, mijlocașul de 25 de ani Răzvan Trandu, fost la UMT, Fortuna Covaci, FC II Timișoara și ACS Poli, el fiind chiar fiul lui Oli Trandu, antrenorul secund al Ripensiei.

Pe locul 2, o mare surpriză, Călărașiul, promovată anul trecut din D3! Dunărea putea chiar promova direct în elită, dacă se aplica penalizarea de 6 puncte dictată inițial de FIFA Rapidului. Așa, a mers la baraj, unde a fost eliminată de UTA Bătrâna Doamnă, care a pus punct visului călărășean de a evolua în premieră în Liga I.

O altă surpriză, locul 3 al Brăilei, un club care de câțiva ani tot trage să moară.

În play-out s-au salvat cele două comune ilfovene, Balotești și Berceni, retrogradând Buzăul (”decapitată” de suspendarea antrenorilor și a majorității jucătorilor din lotul de bază), cele două sucevene, Suceava și Pojorâta, plus Ceahlăul. Ultima, căzută anul trecut din elită, a fost exclusă din campionat, fiind pusă pe butuci de un alt investitor ”strategic”, italianul Angelo Massone.

Să mai spunem că Gloria Buzău nu s-a prezentat la barajul de menținere contra Olimpiei 2010 Satu Mare, astfel că, în ambele întâlniri de baraj între cele două serii (locurile 2, respectiv locurile 9), seria a II-a a ”luat fața” seriei I.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de