”Bulgarul” Adi Stoicov s-a dus la Ceruri, să centreze de pe stânga

S-a stins fulgerător din viață, astăzi, Adrian Stoicov.

A fost fundașul stânga polist al ultimei generații în care violetul era, cu adevărat, violet. A fost, ani în șir, în staff-ul tehnic al cluburilor continuatoare ale tradiției poliste. A fost, mai întâi de toate, un prieten și un om adevărat.

S-a născut la 12 noiembrie 1967, la Denta (jud. Timiș). La 15 ani a fost descoperit de profesorul Ioan Mafa și a fost adus la CSȘ Banatul Timișoara (acum LPS Banatul), jucând, ca extremă stânga, la juniori republicani (categoria de vârstă numită azi U19), deși era cu doi ani mai mic decât colegii săi. Atunci a fost coechipier cu cel care a reînființat Ripensia, Radu Ienovan.

Trece apoi la juniorii Politehnicii, în 1985, și debutează la seniori la Obilici Sânmartinu Sârbesc, un an mai târziu. Echipa acestui sat timișean, echipă care purta numele legendarului erou sârb Milos Obilic, se afla în Divizia C.

După încă un an, în 1987, revine la Poli, de astă dată la seniori. Antrenor era Jackie Ionescu, iar Poli era în elită. Și cu ce echipă! Ion Almășan, Titi Varga, Adi Crăciun, Bozeșan II, Adi Manea, Oancea, Pascu, Relu Șunda, Vușcan, Vlătănescu… Stoicov primește botezul primei divizii la 29 noiembrie 1987, într-un 1-0 pe ”1 Mai” (actualul ”Dan Păltinișanu”), cu ”U” Cluj, jucând integralist ca fundaș stânga. Pe acest post se va și consacra. Era la exact trei săptămâni după legendarul 2-1 cu Dinamo.

Cea mai frumoasă perioadă va fi la granița deceniilor nouă și zece. În formula-tip Jipa (Almășan) – Varga, Crăciun (Ionuț), Andreaș, Stoicov – China, Ad. Bungău, Vlaicu, O. Popescu – Rosenblum, Timofte II și cu nea Costică Rădulescu pe bancă, Poli elimină din Cupa UEFA 1990 pe Atletico Madrid, cu vedetele Futre (portughez), Baltazar (brazilian) și Rodax (austriac)!!

poli timisoara 1990Foto: Poli în 1990; primul din stânga, jos, Stoicov (sursa: druckeria.ro)

În 1992, după finala de Cupa României pierdută la penalty-uri cu Steaua, Poli dă piept cu celălalt ”grand” madrilen, Real. Și a fost 1-1 la Timișoara! Acum pe bancă era, din nou, Jackie Ionescu.

În anul următor, Stoicov este luat de profesorul Ionescu la Progresul București. Tot în Divizia A, atunci punându-se bazele acelui FC Național care va reprezenta timp de un deceniu un pol important al primului eșalon.

După un an de Capitală, revine la Poli. Apăruseră sau vor apărea ”Guriță” Contra, Marcel Băban, ”Guși-gol” Gușatu, Florin Bătrânu, Vali Velcea, Florin Macavei, Sanyi Kovacs. Revenise la Poli și Ioța Rotariu.

În 1998, după 217 meciuri și 3 goluri în A, pleacă la UMT. Alb-negrii erau în C, dar vor promova la pas. Antrenor, nea Costică. Mai joacă apoi în B, la ardelenele Inter Sibiu și Cetate Deva, iar în 2001, la 34 de ani, pune ghetele în cui.

A fost un fundaș aspru, tenace, serios și tare pe picioare. Era poreclit ”Bulgarul”, dar aici publicul s-a înșelat. Deși numele său avea rezonanță de la sud de Dunăre, iar Denta, localitatea sa natală, are o importantă minoritate bulgară, Adi Stoicov era sârb.

S-a dedicat apoi antrenoratului. La FC Timișoara și ACS Poli, a fost secund la echipa de seniori, principal la echipa secundă sau la centrul juvenil. În urmă cu o lună și jumătate fusese numit director al Centrului de copii și juniori de la ACS Poli.

”L-am integrat destul de repede în linia de fundași, pentru că avea niște calități deosebite, un psihic de luptător, o încredere deosebită în echipă, în rezultatul dorit, s-a integrat tactic. L-am transferat apoi la FC Național, unde era o echipă frumoasă, cu Olăroiu, Luțu, Narcis Răducan, Dună. A fost și acolo titular fără probleme, având multă simpatie și apreciere din partea conducerii și a suporterilor. L-am urmărit și ca antrenor la centrul de juniori, s-a bătut mereu pentru performanță, pentru jucători, a fost de o mare seriozitate și responsabilitate. E unul dintre jucătorii mari pe care i-a avut clubul, un jucător model pentru tribună, pentru tinerii jucători, pentru parteneri. Orice antrenor și-ar dori să aibă în echipă un asemenea jucător și orice conducător și-ar dori să aibă în club un asemenea antrenor”, ne-a declarat profesorul Jackie Ionescu, cel care l-a debutat în prima ligă.

Avea doar 49 de ani. Odihnește-te în pace, Adi!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de