Cronica unor dezastre juvenile

Recentele dezastre de la U19 și U17 ne readuc în atenție cea mai gravă problemă a fotbalului românesc. Sectorul juvenil.

Iată o serie a naționalelor ”tricolore” din 2014:

R. Moldova – România 1-0 (U19, amical, 29 august)

Germania – România 7-1 (feminin U17, amical, în Austria, 3 septembrie)

Anglia U20 – România U19 6-0 (amical, 5 septembrie)

Germania – România 8-0 (tineret, preliminarii CE tineret, 9 septembrie)

România – Malta 0-0 (feminin U19, preliminarii CE U19, în Bosnia și Herțegovina, 13 septembrie)

România – R. Moldova 0-0 (U17, amical, 14 septembrie)

Spania – România 7-1 (futsal, amical, 15 septembrie)

România – R. Moldova 1-3 (U17, amical, 16 septembrie)

Spania – România 7-1 (futsal, amical, 16 septembrie)

În nici trei săptămâni, nu mai puțin de nouă (!!!) rezultate catastrofale ale naționalelor României. La fotbal ”clasic” (în 11 masculin), la futsal, la feminin. Implicate, nu mai puțin de șase naționale ”tricolore”. În trei dintre jocuri, adversar a fost țara noastră soră, Republica Moldova. A fost, fără îndoială, cea mai neagră astfel de serie din istoria fotbalului românesc.

În primăvara anului trecut, 0-3 cu Slovenia, 0-2 cu Norvegia, 1-2 cu Anglia. Sunt rezultatele, stabilite încă de la pauză, ale naționalei de juniori U17 a României la Turul de Elită, echivalente cu eliminarea din competiție.

Scoruri absolut șocante, în condițiile în care în această generație FRF a investit enorm. Mai multe cantonamente, în țară și, mai ales, în străinătate. Băieții au luat lecții de engleză, și-au făcut temele școlare, s-au plimbat cu bicicletele-n Olanda. Au jucat o mulțime de meciuri amicale, cu echipe de club sau naționale. Liderul și căpitanul echipei era Ianis Hagi. De aceea, de la această generație se aștepta enorm. Eșecul a fost total.

În condițiile în care echipa chiar a beneficiat de atenție și investiții, se va spune că vina este a staff-ului tehnic și a jucătorilor. Corect, dar doar într-o mică măsură.

În toamna anterioară, Hagi jr. & Co. se calificau din prima fază a preliminariilor după un fabulos 6-1 cu Danemarca. După această calificare, și după ce a format această națională, antrenorul Răducioiu, fostul mare atacant, a fost demis. De ce, nimeni nu știe exact. În locul său a fost adus Bogdan Vintilă. Care a făcut praf totul: niciun punct.

Golgeterul echipei, Florin Coman, autorul a trei goluri împotriva danezilor, nici nu fusese luat în toate stagiile de pregătire ale iernii. Cu Slovenia a fost băgat pe final, la 0-3. Hagi cel mic, cu slovenii, a rămas rezervă, iar cu norvegienii a intrat pe final, la 0-2. Să fie o coincidență că ambii sunt de la Academia lui Gică Hagi? Că Bogdan Vintilă plecase de acolo în toamna 2014, unde antrenase echipa de seniori, în Liga I? Ce s-o fi întâmplat între el și Gică Hagi?

Orice ar fi, nu mai contează. Realitatea este că, schimbându-l pe Răducioiu, după o calificare, federația și-a asumat o răspundere uriașă. A ieșit prost, și capul lui Vintilă nu folosește nimănui, pentru că băiatul, s-a văzut, e zero. 0-3, 0-2. Cei care au făcut țăndări această generație să dea socoteală.

La U19, România a fost eliminată, în acel sezon, încă din prima fază preliminară, 0 puncte într-o grupă cu Muntenegru, Georgia și Cipru. Antrenor era ”celebrul” Doru Isac, un no name ales pe bază de CV.

Concluzia: poți să investești oricât, dacă nu îți alegi corect oamenii (antrenorul, în acest caz), investiția este în zadar…

Articol scris pentru săptămânalul ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de