Despre cum se face (campanie de) presă în România. Țesătura de păianjen din jurul Viitorului lui Hagi

Foto: Momentul în care Hagi își imprimă urma pe ”Promenada Campionilor”, primind trofeul ”Golden Foot”, oferit de prinţul Albert de Monaco, în 2015  (sursa: goldenfoot.com)

Săptămâna trecută a izbucnit, declanșat de prosport.ro, scandalul legat de transferul lui Cristian Manea la Apollon Limassol, și nu la Chelsea, așa cum se știa până acum.

Ieri, prosport.ro adresa 10 întrebări lui Hagi:

1. Domnule Hagi, de ce nu aţi dezminţit niciodată informaţiile din media românească şi occidentală privind transferul lui Cristian Manea la Chelsea?

2. De ce fotbalistul Cristian Manea şi părinţii lui ştiu că jucătorul aparţine de Chelsea. Le-a fost această informaţie transmisă de dumneavoastră?

3. Pe 6 martie 2015, la 9 luni după ce l-aţi vândut pe Manea la Apollon Football (Public) Ltd, aţi declarat că „Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu ştiu dacă va fi Chelsea”. În opinia dumneavoastră, Apollon Limassol este un club mare?

4. Cât a plătit Viitorul în octombrie 2013 pentru transferul lui Nemanja Radonjic de la Partizan şi ce sumă a încasat Viitorul la împrumutul acestuia către Roma Primavera, în februarie 2014?

5. Dacă jucătorul Radonjic a plecat pur şi simplu de la echipă, ce măsură aţi luat împotriva lui?

6. De ce Viitorul a anunţat oficial pe contul de Facebook transferul lui Olinga, când – de fapt – el nu a semnat niciodată, potrivit comunicatului de presă pe care l-aţi publicat?

7. Dacă Olinga era proprietatea altui club, de ce s-a antrenat cu Viitorul până în vara lui 2015 în ciuda faptului că transferul în România a picat încă din februarie 2015?

8. De ce aţi declarat săptămâna trecută că Ianis Hagi a fost cumpărat de Fiorentina?

9. Aţi declarat la DigiSport că Ianis a fost împrumutat de Fiorentina. Cum putea fi el împrumutat când Fiorentina are, potrivit comunicatului dumneavoastră, doar prima opţiune de cumpărare?

10. Mai există vreun jucător crescut de Viitorul, în afara lui Manea, ale cărui drepturi economice au fost transferate, integral sau în procente, către compania Apollon Football (Public) Limited din Cipru sau către alte companii din Malta, Gibraltar, Luxemburg sau Insulele Virgine Olandeze?

Nu are Hagi nevoie de niciun avocat, mai ales de noi, dar sunt răspunsuri logice:

1. Pentru a-i crește cota lui Manea. E vreo ilegalitate aici?

2. Aici doar cei în cauză pot răspunde. Oricum, Manea și părinții lui știu de cine aparține băiatul, doar au semnat actul de transfer!

3. Sigur că Apollon nu e un club mare. Dar dacă Apollon l-ar fi transferat la un club mare în vara anului trecut? Ce, Hagi e Nostradamus?

4. Sumele de transfer sunt confidențiale. De ce să fie obligat Hagi să le facă publice, când nimeni, în fotbalul românesc cel puțin, n-o face?

5. Sunt chestiuni de ordini intern, așa cum n-ar fi corect să se afle public ce sancțiune primește, din partea propriei conduceri, un ziarist descoperit că scrie la comandă.

6. Transferul a fost anunțat pentru că așa s-a considerat în momentul respectiv, că jucătorul e ca și legitimat. Ulterior, nu s-a reușit legitimarea. de câte ori, vara și iarna, ați auzit de un jucător dat ca sigur transferat la un club și apoi să se anunțe că transferul nu se mai face? De foarte multe, vă spun eu.

7. S-a sperat în legitimarea lui în vară, ce e așa greu de înțeles?

8. Pentru a-i crește cota.

9. Idem.

10. Sunt chestiuni de ordini intern.

Afis Ripensia - ViitorulFoto: Ianis Hagi pe afișul meciului Ripensia – Viitorul din 16-imile Cupei României 2015

Transferul lui Manea, a anunțat clubul Viitorul, a fost realizat prin FIFA Transfer Matching System (TMS), sistemul centralizat de monitorizare a transferurilor internaționale. Atunci totul e clar, Viitorul iese din orice discuție.

Personal, știu ce înseamnă TMS, am fost unul dintre primii din țară invitat la un seminar pe tema asta, reprezentând, la Federație, clubul Fortuna Covaci (pe atunci în Liga a II-a, în 2010) și fiind desemnat manager TMS pentru acest club. Acolo nu merge cu șmecherii, totul e transparent și în timp real, tocmai de aceea a fost creat sistemul.

Altceva trebuie să ne frapeze. Cum de acest scandal, cu totul artificial (de afacerile mai mult sau mai puțin dubioase ale impresarului israelian Pini Zahavi nu Hagi e răspunzător), a fost declanșat chiar înaintea startului sezonului de primăvară al Ligii I, atât de aproape de începutul play-off-ului?

Cum de scandalul implicării lui Șumudică în pariuri sportive a apărut tot abia acum, când de cazul ăsta se știa de mai mult timp?

Lăsându-i pe Hagi și Șumudică la o parte, ei reprezintă Viitorul și Astra. Primele două clasate înaintea primăverii.

Faceți conexiuni. Vorba ălora de la ProTV, gândește liber.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de