Hagi, interviu pentru FIFA: ”Ar fi trebuit să câștig ‹Balonul de Aur› în 1994”

Reprezentanții FIFA.com nu au trecut cu vederea faptul că Gheorghe Hagi a împlinit 50 de ani și au publicat, în 20 februarie 2015, un amplu interviu în care ”Regele” vorbește despre cariera de fotbalist, despre cea de antrenor sau de conducător, dar și despre ”Generația de aur” și vârful carierei, CM 1994.

FIFA.com: Ai fost jucător, antrenor și conducător de club. Care dintre aceste roluri îți place cel mai mult?

Hagi: Mă simt foarte bine antrenând acum, dar mai mult decât orice mi-a plăcut să joc. Fotbalul mi s-a părut întotdeauna un joc foarte ușor.

Ai câștigat multe trofee în timpul carierei și ai jucat în câteva competiții de prestigiu. Privind în urmă, care este realizarea de care ești cel mai mândru?

Sunt foarte mândru de performanța noastră de la Campionatul Mondial din 1994. Am jucat cel mai bun fotbal din carieră acolo și acea echipă a României era în vârf de formă. Eram destul de buni pentru a învinge pe oricine și chiar cred că puteam câștiga Cupa Mondială. Am fost atât de aproape, dar apoi au venit acele ultime cinci minute. (n.r. – din meciul cu Suedia, în sferturile de finală).

Faci parte dintr-un grup select de fotbaliști care au evoluat atât pentru Barcelona, cât și pentru Real Madrid. Cum vezi rivalitatea dintre cele două echipe?

Cred că e un lucru benefic pentru ambele cluburi. Le ajută să se dezvolte, să progreseze și este o motivație pentru jucători. Derby-urile dintre Real și Barca oferă fotbal de calitate și ajută la progresul fotbalului în general.

Ești fan Lionel Messi sau fan Cristiano Ronaldo?

Amândoi îmi plac foarte mult. Mi-ar fi plăcut foarte mult să-i antrenez, să am doi astfel de jucători în echipa mea. Trebuie să mărturisesc faptul că am o mică slăbiciune pentru jucătorul de picior stâng (n.r. – Messi), poate pentru că și eu am fost stângaci.

De ce crezi că vedem tot mai puțini jucători așa cum ai fost tu, acel tradițional număr 10?

Cred că e vorba de antrenamentul deficitar. Sunt sigur că sunt mulți jucători creativi, dar au nevoie de mai multă atenție și au nevoie să capete încrede, și poate nu se întâmplă asta. Dacă nu ai acest gen de jucători în treimea adversă, meciurile pot deveni dificile și fotbalul poate fi urât. Cred că jocul de fotbal are nevoie de acești fotbaliști cu numărul 10, care pot aduce o doză de fantezie și creativitate. Marcarea golurilor este esența acestui sport, iar rezultatul de 0-0 ar trebui scos în afara regulamentului. Dacă începi să ai scoruri de 3-2 și 4-4, stadioanele s-ar umple rapid.

Ai vreun regret legat de cariera de fotbalist?

”Balonul de Aur”! Ar fi trebuit să-l câștig în 1994. Nu mă îndoiesc de faptul că am fost cel mai bun jucător la CM 1994, dar din nefericire pentru mine România a pierdut în sferturile de finală, iar acest lucru m-a costat, poate, ”Balonul de Aur”. Știu că eram în cea mai bună formă a carierei și am fost foarte aproape de a obține trofeul, dar n-a fost să fie.

Vali Silaghi

Articol scris de