Cele trei plecări de la Steaua, din această iarnă (L. Sânmărtean, Szukala și, azi, Keșerü – locul 2 în ancheta Fotbalistul Român al Anului 2014 -, la Al-Gharafa, în Qatar), către cluburi din spațiul arab asiatic ne prilejuiesc o observație extrem de interesantă.
După Revoluție, jucătorii care au câștigat trofee în ancheta de sfârșit de an a ”Gazetei Sporturilor” (ancheta-etalon în domeniu și, putem afirma, ancheta oficială în privința celui mai bun fotbalist român al anului) și care în anul respectiv au evoluat în campionatul intern s-au transferat mai mereu la cluburi străine cel târziu în anul următor. Să o luăm pe rând.
În ancheta Fotbalistul Român al Anului (mă rog, ancheta nu are o denumire exactă, oficială; aceasta este aleasă de noi), primul câștigător din Divizia A (cum se numea pe atunci Liga I de azi) a fost Gh. Popescu, în anul imediat următor Revoluției, 1990. El a plecat ”afară” încă de la jumătatea acelui an – odată cu exodul masiv de jucători de mare valoare produs în acea vară -, trecând de la Universitatea Craiova la PSV Eindhoven.
Apoi, timp de 14 ani, câștigătorii au fost mereu dintre ”stranieri”. Abia în 2004 avem din nou un jucător ”intern”, pe Dănciulescu, de la Dinamo. El va pleca imediat după câștigarea trofeului, la începutul lui 2005, la Shandong Luneng (China).
Urmează N. Dică (Steaua) în 2006. E singura excepție! Și asta doar din cauza unei accidentări grave suferite de el chiar la începutul lui 2007, astfel că va părăsi Liga I abia în 2008, alegând Catania.
În ultimii patru ani, mereu jucătorii au fost (cel puțin parțial) din campionatul românesc. Iar în ultimii trei de la Steaua! Torje (Dinamo) în 2011. Pleacă în același an la Udinese. Rusescu (Steaua) în 2012. Ajunge în 2013 la Sevilla. Chiricheș (Steaua) în 2013. În același an trece la Tottenham Hotspur, pentru 9,5 mil. de euro, suma-record platită vreodată pe un jucător din campionatul României. L. Sânmărtean (Steaua) în 2014. La începutul acestui an a plecat la Al-Ittihad Jeddah (Arabia Saudită).
Într-un articol viitor ne vom referi și la câștigătorii titlului de cel mai bun străin al anului din campionatul României.
Actualizare
Transferul lui Keșerü la Al-Gharafa s-a produs, până la urmă, a doua zi, în 18 februarie.