New Dinamo, o fantomă

New Dinamo, un nou episod: 1-7 cu tineretul Danemarcei. O glumă tristă și proastă, cum trist e tot ce se întâmplă la Dinamo, cam de după Revoluție încoace.

Niciodată Dinamo nu a ajuns în grupele Ligii Campionilor! Au fost acolo Steaua, de multe ori, CFR Cluj, de trei ori, până și Urziceniul și Oțelul, a fost cine a vrut, Dinamo n-a putut! Este, probabil, blestemul deținuților politici de la Aiud, Sighet, Pitești, Gherla, Canal etc. Este, probabil, blestemul de a purta un nume ce amintește de Stalin, Ana Pauker și NKVD.

Dinamo a fost înființată pe model sovietic, de tancurile bolșevice care au invadat România cu sprijinul celor care au comis actul de la 23 August (sau 23 august, cu ”a” mic). A avut parte, Dinamo, de susținere ”specială”: șantaj, transferuri cu ”japca”, amenințări, arbitri, filaje etc.

Dar Dinamo a fost mereu, până la Revoluție, un club puternic, valoros și respectat, inclusiv, uneori, pe plan extern. Iuliu Farkas, Carol Bartha, Ozon, Ene I, frații Băcuț, Birtașu, Nicușor, Suru, frații Nunweiller (șase de toți, dar trei importanți), Pârcălab, Frățilă, Datcu, Dinu, Dumitrache, Deleanu, Mircea Lucescu, Dudu Georgescu, Augustin, Mulțescu, Orac, Moraru, Ion Marin, Stelea, Mateuț, Lupu, Sabău, Rednic, Andone, Klein, Cămătaru, Răducioiu. Am dat scrierii, la repezeală, câteva nume din istoria dinamovistă.

Acum, Dinamo e o umbră tristă și insolventă. O fantomă. Emblemele echipei au devenit, pe de o parte, Durimel, Boubacar, Elton, Thomas, Kovacs, Miranda, mediocri exotici, iar pe de alta, Cordoș, Firțulescu, mediocri autohtoni (din fericire, din lista de mai sus unii au fost ”aruncați” acum, în iarnă).

Auzim explicații stupide (Daniel Stanciu, noul conducător: amicalul cu tinerii danezi a fost stabilit înaintea venirii sale; Teja, noul antrenor: echipa daneză s-ar bate la titlu în România, în prima repriză am jucat foarte bine iar scorul e cam mare). Auzi tu, scorul e ”cam mare”. Nu, bă, scorul e ca-tas-tro-fal. Cum să vă masacreze, bă, niște copii?

Când ai un blazon de apărat, trebuie să ai grijă să nu te faci de râs în asemenea amicale. Dacă simți că echipa-i obosită după încărcarea fizică din cantonament, nu le programezi. Sau, dacă le-ai programat, le anulezi, cum au făcut cei de la Shanghai Shenhua cu Steaua.

Să vă fie rușine!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de