Nimeni nu e profet în țara lui. Nici Contra-n Timișoara

Foto: Contra pe când era antrenor la FC Timișoara (autor: Cosmin Dan)

Era prin primăvara lui 1992. Meci decisiv pentru calificarea la turneul final CE de juniori U16 (actual U17). La Timișoara, pe stadionul CFR, de lângă Gara Mare, România întâlnea Cehoslovacia (aflată la ultimele meciuri sub această titulatură, înaintea despărțirii Cehiei de Slovacia). În tur, acasă, slavii câștigaseră cu 2-1. În retur, pe Bega, ”tricolorii” au învins cu 1-0, exact scorul necesar calificării la turneul din Cipru.

Eram la meci, chiar am vorbit înainte de start cu antrenorul alor noștri, Gigi Staicu. Nu, nu eram încă ziarist, eram student la Mecanică. În tribune, lume vorbea că doi din echipă sunt timișoreni. Portarul Țurcaș și fundașul Contra. Golul l-a marcat Laurențiu Roșu, internaționalul de mai târziu. Atunci l-am văzut prima dată pe Cosmin Contra.

Trei ani după aceea, Contra va ajunge titular la Poli Timișoara. Alb-violeții erau în B, dar defilau. Cu Vlaicu, Gușatu, abia venit și care avea să devină ”Guși-gol”, Băban, Stoicov etc., cu regretatul nea Costică Rădulescu la cârmă, Poli avea o echipă extraordinară. De atunci datează legenda că nea Costică ar fi spus despre Contra că ”nu va ajunge niciodată fotbalist”. O fi spus, dar cu nea Costică și-a dat drumul Cosmin Contra.

A urmat, după doar câteva luni, în toamna 1995, transferul (cu scandal) la Dinamo. De aici încolo nu mai insist, povestea se știe. Naționala, Euro 2000, Alaves, finala Cupei UEFA, Milan, Atletico Madrid, FCU Poli (fosta Poli AEK) Timișoara, Getafe, Euro 2008, FC Timișoara (fosta FCU Poli). O carieră strălucită, încununată de titlul de Fotbalistul Român al Anului 2001 și, tot atunci, de includerea în Echipa Anului UEFA.

Încă era jucător la FC Timișoara, când, în toamna 2010, Marian Iancu, l-a instalat antrenorul echipei. Nu pierde niciun meci în campionat până la pauza de iarnă, în 11 etape, prea puțin pentru a fi păstrat pe bancă!! Iancu a preferat să-l readucă pe palidul ceh Uhrin juniorul, și rău a făcut, FC Timișoara pierzând titlul.

Timișoara i-a întors spatele, încă o dată, în 2012, când s-a creat o nouă Poli, ”cea mai Poli dintre toate” spun unii, ACS. Nu l-a căutat nimeni. L-a căutat însă Petrolul, recuperându-l pe ”Guriță” de prin divizia a treia spaniolă, unde antrena la anonima Fuenlabrada. Cu ”lupii” Ploieștiului cucerește Cupa României și elimină pe Vitesse Arnhem din Liga Europa.

Vine, în primăvara trecută, oferta lui Getafe, clubul unde făcuse istorie ca jucător. și așa ajunge Cosmin, la doar 38 de ani, principal în Primera Division!! Iar acum, în zilele acestea, primele din noul an, Contra devine primul antrenor român din China. Dar, despre asta, vom mai vorbi și vom mai scrie.

Succes, Cosmine!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de