România, la al 4-lea European de futsal

Foto: România înaintea meciului cu Portugalia (sursa: frf.ro)

La începutul acestui an, naționala de futsal a României a participat la turneul final al CE de futsal, turneu găzduit în Slovenia, la Ljubljana.

Din păcate, ambele meciuri ”tricolore” din grupă s-au soldat cu înfrângere, 1-4 cu Portugalia legendarului Ricardinho și 2-3 cu Ucraina, golul înfrângerii și al eliminării venind cu 19 secunde înainte de final, când românii scoseseră portarul, forțând victoria! În acest meci, Savio a deschis scorul. Brazilianul naturalizat de la Informatica Timișoara s-a accidentat apoi…

Lotul României la acest turneu final: Vlad Iancu (Informatica Timișoara), Petrișor Tonița (Autobergamo Deva) – portari; Florin Matei, Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Paulo Ferreira, Dumitru ”Mimi” Stoica, Alpar Csoma, Florin Ignat (Autobergamo Deva), Savio Valadares, Felipe Oliveira (Informatica Timișoara), Laszlo Szöcs (Futsal Klub Odorheiu Secuiesc), Octavian Cireș (CS United Galați), Emil Răducu (Luxol – Malta) – jucători de câmp.

Așadar, timișorenii de la Informatica, unul dintre cele mai bune cluburi românești ale ultimilor ani, au fost reprezentați de trei jucători, un portar și doi brazilieni naturalizați, plus tânărul antrenor Robert Lupu. În lotul ”tricolor” a mai fost un naturalizat, portughezul Paulo Ferreira, de la Autobergamo Deva, campioana națională ”en titre”, calificată în Elite Round-ul UEFA Futsal Cup în sezonul trecut, echipă care a dat nu mai puțin de opt jucători naționalei la acest turneu!

La precedenta participare la un Euro, în 2014, ”tricolorii” antrenați atunci de Nelu Stancea se calificaseră în sferturi. Acolo, nicio șansă: cu câțiva brazilieni naturalizați, Rusia (cu un titlu european în palmares, în 1999, și finalistă a ediției anterioare) s-a impus la scor de tenis, 6-0…

Iată, spre comparație, și lotul României la Euro 2014: Vlad Iancu (Autobergamo Fiat Deva), Andrei Grigoraș (Spicom Sf. Gheorghe) – portari; Florin Matei, Cristian Matei, Robert Lupu (Autobergamo Fiat Deva), Florin Ignat, Ion Al-Ioani, Dumitru ”Mimi” Stoica, Cosmin Gherman (City’us Tg. Mureș), Szabolcs Manya, Laszlo Szöcs (Futsal Klub Odorheiu Secuiesc), Marian Șotârcă, Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), Emil Răducu (Balzan FC Futsal – Malta) – jucători de câmp.

A fost, în 2018, a patra participare a reprezentativei noastre la un turneu final Euro de futsal, după cele din 2007 (în Portugalia, eliminare în grupe), 2012 (în Croația, eliminare în sferturi, 3-8 cu Spania) și 2014 (în Belgia). La trei ediții la care ne-am înscris (2005, 2010, 2016) am ratat calificarea la turneul final. În schimb, la CM nu ne-am calificat niciodată (ne-am înscris la patru ediții).

Octavian Stăncioiu

Articol scris de