Românii, de la egal la egal cu danezii la U18. Ne trebuie jucători cu talie și antrenori de valoare

Foto: Naționala U18 a României (sursa: frf.ro)

Am asistat, marți și ieri, la ”dubla” de la Timișoara a naționalelor U18, România – Danemarca, 2-1 și 0-0.

În lotul nostru, antrenat de Andrei Spier (un român stabilit de mulți ani în Germania), mulți ”stranieri” (7!), inclusiv de la cluburi cu nume, precum Internazionale (doi jucători, portarul Ionuț Andrei Radu și fundașul Răzvan Popa, care a debutat în Liga I la doar 15 ani și 2 luni, în 2012, la Sportul Studențesc; cei doi au revenit sub ”tricolor” după ce, în 2013, refuzaseră să se mai prezinte la naționala U17 a României!), Anderlecht (Dragoș Cojocaru) și Twente Enschede (Ronaldo Deaconu). Plus jucători intrați deja în circuitul primei noastre divizii, gen Patrick Petre (Dinamo), Florentin Pham și Robert Vâlceanu (Steaua). Să mai reținem prezența a patru jucători de la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, dar și a lui Alexandru Dulca (Viitorul Mihai Georgescu Cluj), nepotul antrenorului naționalei de tineret a României, Cristian Dulca. Timișoara a dat un singur jucător, pe Sebastian Mailat (LPS Banatul), desemnat în 2011 cel mai bun jucător al primei ediții a Memorialului Ioan Macavei, competiție rezervată școlilor generale timișene, organizată în satul timișean Covaci de către, cu voia dv., Octavian Stăncioiu.

Am căzut, în cele două meciuri cu danezii, că ”tricolorii” s-au luptat de la egal la egal. Am văzut un Patrick Petre pe alocuri debordant, micuțul fiu al micuțului Florentin Petre promițând cert să calce pe urmele tatălui său. Am văzut că tinerii noștri nu au aluat rău. Chiar și în condițiile prăbușirii fotbalistice a României din ultimii ani, încă putem avea un viitor. Esențialul este să avem grijă de acești copii și să le punem antrenori de valoare. O problemă majoră ar fi, totuși, lipsa de talie.

Între 12-17 noiembrie 2015, România va găzdui grupa de din prima fază a preliminariilor CE de juniori U19 2016, urmând să întâlnească Elveția, Insulele Feroe și Andorra. Se aude că această grupă va avea loc chiar la Timișoara! Numai de s-ar ocupa așa cum trebuie, cine trebuie, de mediatizarea meciurilor. Acum, cu Danemarca, imensul și tot mai tristul stadion Dan Păltinișanu a arătat deplorabil: doar câteva zeci de spectatori…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de