Rușine, ”Gazeta Sporturilor”! Ați trădat interesele naționale

Conform regulilor FIFA din ultima perioadă, pentru ca un meci amical dintre două naționale să fie considerat meci de palmares pentru cele două echipe este necesar, pe lângă ca echipele să admită că prezintă naționala A, ca nicio formație să nu facă mai mult de șase schimbări.

Ei bine, la amicalul România – Belgia 2-1, din 14 noiembrie 2012, lucrul ăsta nu s-a respectat. Belgienii au făcut doar trei schimbări, dar Victor Pițurcă, dragul de el, a făcut opt, cu două mai mult decât era permis. De ce a făcut atâtea, nimeni nu știe, din moment ce regulamentul amicalelor FIFA e clar. Totul a fost bine însă, deoarece arbitrul meciului, un italian, Bergonzi, a trecut doar șase schimbări ”tricolore” în raportul de joc. FIFA a trecut partida în palmaresul celor două țări, luând rezultatul în considerare la stabilirea clasamentului lunar FIFA. (Care contează, în unele cazuri, la tragerile la sorți ale grupelor în competițiile oficiale).

”Gazeta Sporturilor” a descoperit șmecheria și a sesizat FIFA. Haideți să vedem ce scrie azi pe gsp.ro:

<Gazeta Sporturilor a solicitat săptămâna trecută un punct de vedere din partea FIFA, pe acest subiect. Răspunsul? „Potrivit raportului oficial, jocul s-a disputat în conformitate cu reglementările în vigoare! S-au făcut 6 schimbări, prin urmare a fost considerat un joc valabil”. GSP a trimis o nouă solicitare, prin care a fost prezentat către FIFA modul în care s-au realizat cele 8 schimbări, plus caseta tehnică din ziarul de atunci. FIFA a răspuns luni după prânz, susţinând că va investiga acest caz: „Vom reveni cu noi detalii despre această problemă în cel mai scurt timp”.

Ieri, la ora 16:53, FIFA a trimis un nou mail către Gazeta Sporturilor. În care anunţă că AMICALUL RESPECTIV VA FI ANULAT ŞI SCOS OFICIAL DIN PALMARES: „După o verificare suplimentară, meciul menționat va fi scos din următoarea ierarhie, a lunii mai, și nu va fi luat în considerare în palmaresul oficial ca meci între primele reprezentative A” (Purtător de cuvânt FIFA)>

Meciul a fost radiat de pe site-ul FIFA, iar România va pierde astfel niște puncte în clasamentul FIFA, unde acum ocupă locul 16, iar Belgia e chiar pe 1!

Așadar, România rămâne cu nouă meciuri susținute în 2012, iar ultimul cu Belgia rămâne cel din anul anterior, 2011, tot amical, Belgia – România 2-1. Ultimul caz când un meci al naționalei A a României a fost șters din palmares a fost amicalul România – Israel 0-2, din 3 martie 2010, disputat la Timișoara. Motivele nu le cunoaștem.

Jocul cu Belgia din 2012 fusese cel de debut la națională pentru D. Nistor, cel care acum, cu modificarea asta, rămâne cu debutul în 2013, contra reprezentativei din Trinidad și Tobago (singura sa selecție, de altfel).

Și mai e, bă, fraților, o problemă: cum e posibil ca un ziar românesc, singurul cotidian de sport pe care (spre cinstea ”Gazetei”) îl mai are România, să facă demersuri împotriva intereselor naționalei României? Pentru că echipa ”tricoloră” va pierde ceva în clasamentul FIFA (care, am arătat mai sus, contează mult uneori) și, în plus, rămâne fără o victorie de palmares contra unei actuale forțe mondiale, care și atunci avea o trupă de valoare, cu Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Mertens, Benteke, R. Lukaku în teren, Courtois, E. Hazard și Simons rezerve și Marc Wilmots antrenor (el fiind și acum în funcție)!!

A, sigur, ”Gazeta” a vrut să fie corectă! Da, e stilul lui Tolontan, care, se vede din ce scrie, n-are mamă, n-are tată. Să vă fie rușine.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de