Steaua din Țara Orbilor

Finalul turului în Liga I a adus Stelei, campioana ”en titre”, un avans de 9 puncte față de locul 2. Avans suficient pentru ca roș-albaștrii (galbenii, mai nou) să se gândească deja la al treilea titlu consecutiv. Distanța atât de mare, în condițiile în care Steaua a scăzut față de ultimele două sezoane – lucru simbolizat de parcursul mediocru din Liga Europa, o competiție de mâna a doua -, arată cât de mult s-a diluat valoarea bietei Ligi I.

Pe 2, CFR Cluj, fosta grupare de multe milioane de euro a lui Arpi Paszkany, ajunsă acum la fundul sacului. Dar poate că va veni vreun Moș Crăciun cu sacul plin și-n Gruia. Numai să nu vină Moș Gerilă. Petrolul, părăsită de Mutu, de Răzvan Lucescu și (fizic, cel puțin temporar) de finanțatorul Capră, riscă și ea să retrăiască vremurile incerte de-acum câțiva ani. Ar fi păcat de minunatul public de pe Ilie Oană. Astra, abia pe 4, plătind tribut stilului bizar, imprevizibil și neproductiv al magnatului Niculaie. Interesant, primele patru poziții sunt ocupate exact de echipele care au reprezentat în acest an România în cupele europene.

Pe 5 și 6, două nou-promovate, două ”clone” (ar spune unii), Târgu-Mureșul și Craiova. Echipe unde s-a investit serios, în primul rând din partea primăriilor locale. Botoșaniul continuă prestațiile interesante din campionatul trecut, dovedind că se poate face treabă cu jucători români de care mulți n-au auzit.

Dinamo, abia pe 8, la 17 puncte distanță de Steaua. Aproape catastrofal. Proiectul ”de viitor” al lui Negoiță o fi bun, dar nu pentru Dinamo. Florea Dumitrache și Traian Ionescu se răsucesc în mormânt.

De aici încolo încep palpitațiile retrogradării. ”Lanternă”, Rapidulețul, ajuns o umbră palidă și ridicolă a echipei care, acum un deceniu, ajungea în sferturile Cupei UEFA. Ce vremuri! Copos era, parcă, vicepremier, acum e la pușcărie. Ce și-e și cu viața asta…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de