Timișoara a rămas de căruța fotbalului românesc

A fost, 2016, pentru fotbalul timișorean, un an slab. Cu două promovări, da, dar și o retrogradare.

ACS Poli a căzut din Liga I, rămânând doar grație dezastrului din Giulești. Echipa înființată în 2012 și-a făcut prostul obicei de a evolua un an în A, unul în B. Șirul s-a rupt în vară, când s-a menținut în elită, cum spuneam, datorită falimentului rapidist.

Totuși, alb-violeții de pe Dan Păltinișanu au obținut 22 de puncte în sezonul de toamnă al Ligii I. Nu sunt multe, ar fi terminat pe 12, primul loc cu implicații la retrogradare. Au însă nu mai puțin de 14 puncte penalizare, astfel că iernează pe loc de B, cu doar 8 puncte. (După noua depunctare a târg-mureșenilor, au urcat un loc, părăsind poziția ”lanternei”).

Speranțe de salvare sunt. Locul 12, Chiajna, loc ce duce la baraj, are cu nouă puncte mai mult. (Să nu uităm că, după sezonul regulat, punctele se înjumătățesc).

Iar echipa chiar joacă ceva. Și are un antrenor meseriaș, de care am scris mai pe larg acum două săptămâni, Ionuț Popa. Plus un lot format, în sfârșit, din români, mulți dintre ei crescuți în productivul centru juvenil al clubului, unde ”tartor” e marele antrenor Relu Șunda, auto-retras într-un con de umbră.

ACS Poli e încă în competiție în ambele competiții naționale KO. E calificată în sferturile Cupei României și va trage, în primăvară, la calificarea în finala Cupei Ligii! Nu e deloc puțin, bravo, Ionuț Popa!

Dacă lucrurile s-ar mișca mai bine și la nivelul conducerii și al afluenței (jalnice) a spectatorilor la meciuri, ar fi mult mai bine.

***

ASU Politehnica a promovat, în acest 2016, în liga secundă. După un singur an în C! Impactul cu eșalonul al doilea a fost însă dur. Mutarea pe ”Dan Păltinișanu” nu a avut efectul scontat, nici în privința rezultatelor și nici a mediei de spectatori, astfel că s-a ales revenirea pe ”Știința”.

Alb-violeții UPT și susținuți și manageriați de Druckeria au terminat cu un loc deasupra liniei ce trimite în Liga a III-a. Având însă în vedere haosul din anticamera elitei, e greu de crezut că poliștii vor avea, până la urmă, emoții deosebite privind retrogradarea. Două echipe au aruncat deja prosopul, altele o vor face în această iarnă…

***

2016 a adus și revenirea, după 68 de ani, a Ripensiei în sistemul divizionar național. Promovați cu victorii la scor în barajul cu Hercules Lupeni, roș-galben-albaștrii conduși de Radu Ienovan și antrenați de Remus Steop, îl așteaptă pe Moș Crăciun de pe locul 3 în seria a IV-a a Ligii a III-a, la patru puncte de liderul Național Sebiș.

Promovarea pare cu totul posibilă. Întrebarea este: își permite ”Ripi” această promovare, este pregătit clubul pentru așa ceva?

***

În aceeași serie, pe 7, e ACS Poli II, echipa secundă a grupării de prim eșalon. În sezonul trecut a fost în Liga a IV-a, înscriindu-se în D3 grație locurilor oferite de federație pentru echipele secunde. O prestație buna a tinerilor alb-violeți, marea lor majoritate fiind juniori, iar destui dintre ei, internaționali pentru diversele naționale juvenile ale României.

***

În Liga a IV-a timișeană nu se mai află nici măcar o singură echipă din Timișoara!

Legendara CFR a căzut în vară, iar acum e tocmai în Campionatul Municipal al orașului, adică în ultimul eșalon posibil al județului (D6).

Unde ocupă, incredibil, ultimul loc în seria I, locul 8.

Sic transit gloria mundi.

La Mulți Ani!

Articol scris pentru săptămânalul ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de