Foto: Naționala României campioană europeană 2015 la persoane cu diabet; primul din stânga, rândul de jos, Ciprian Palade (sursa: Mihai Petruț / frf.ro)
În luna iulie, la Cluj-Napoca a avut loc a 4-a ediție a Campionatului European de fotbal în sală al persoanelor cu diabet (DiaEuro), competiție organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR) și susținută de Federația Română de Fotbal. În calitate de campioană ”en titre”, titlu cucerit anul trecut, în Ungaria, după ce a învins țara gazdă și în grupă și în finală, România a organizat ediția 2015. Și a cucerit al doilea titlu consecutiv, învingând din nou Ungaria în finală, 2-1, în Sala Polivalentă din orașul ”șepcilor roșii”.
Unul dintre cei mai buni jucători ai naționalei ”tricolore” în ambele campanii triumfătoare a fost timișoreanul Ciprian Palade. De fapt, din cei 10 jucători în lotul ediției 2015, lot antrenat de turdeanul Sorin Mocanu, nu mai puțin de șase au fost din Timișoara!
Născut la 6 iunie 1982, la Timișoara, Palade este un cunoscut jucător pe teren mare în fotbalul județului Timiș. A făcut junioratul la LPS Banatul, fiind coleg de echipă cu Paul Codrea, apoi a evoluat ca atacant la Telecom Timișoara (în Liga a III-a), Timișul Șag, Progresul Gătaia și Progresul Racovița (toate în Liga a IV-a). Acum, urmează să semneze cu un alt club din eșalonul al 4-lea timișean: ”Vreau să mai joc vreo doi-trei ani”, ne-a spus.
La DiaEuro 2014 a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției, fiind, totodată și golgeterul turneului! La Cluj, acum, a marcat 9 goluri.
”Am venit din postura de campioni europeni, dar a fost mai greu ca anul trecut. În semifinale am eliminat principala favorită, Croația. Sunt cam dezamăgit de public, au fost foarte puțini, deși mediatizare, totuși, s-a făcut”, ne-a declarat Ciprian.
Avea 25 de ani când a descoperit că are diabet. Și totuși, a continuat cu fotbalul, la fel ca înainte. ”Nu simt nicio diferență. Dar trebuie să ai mai multă grijă de tine. Înainte de meci trebuie să mănânci ceva pentru a-ți crește glicemia”.
Foto: Ciprian Palade alături de soția sa și trofeele DiaEuro
Uitându-ne la el, cum face sport de performanță (pentru că e, totuși, performanță să joci meci de meci în Liga a IV-a și să dai, regulat, și goluri), în pofida diabetului, și văzând calitatea fotbalistică tot mai precară a adolescenților și aplecarea lor tot mai mare către latura ușoară a vieții, l-am întrebat pe Palade de ce crede că din urmă nu mai prea vine nimic. ”Cred că i-a înnebunit pe toți calculatorul. Pentru ce să mai joace fotbal când pot juca FIFA pe calculator?”.