Vara reapariției cluburilor istorice

Foto: Universitatea Craiova în 1983

Pe drumul deschis de Ripensia, reînființată în 2012, după 64 de ani de la momentul în care puterea bolșevică instaurată în România după război a pus lacăt activității clubului, vara anului trecut a consemnat un adevărat fenomen. Au fost reînființate nu mai puțin de șapte cluburi istorice!

UTA Arad își încetase existența în 2014, după ce cucerise de șase ori titlul național și de două ori Cupa României. Plus legendara eliminare a lui Feyenoord, din CCE 1970, pe atunci olandezii fiind deținători ”en titre” ai trofeului (actuala Liga Campionilor) și ai Cupei Intercontinentale! Plus sferturile Cupei UEFA 1972. Acum, echipa fondată de baronul von Neumann și la care timișoreanul Petschowski a scris istorie a putut renaște, preluând locul lui UTA Bătrâna Doamnă din liga secundă.

Petrolul Ploiești a reapărut după doar un an de la desființare, preluând locul lui Petrolul 52, tocmai promovată în Liga a III-a. Galben-albaștrii au trei titluri naționale și două Cupe ale României în palmares, iar pe plan internațional se mândresc cu o fantastică victorie împotriva lui Liverpool, în CCE 1966.

FC Argeș Pitești se desființase în 2013, cu două titluri naționale în vitrină și victorie în fața lui Real Madrid în CCE 1972. Gruparea legendarului Dobrin a preluat acum locul lui SCM Pitești, nou-promovată în Liga a II-a.

Rapid București, cu trei titluri, 13 Cupe ale României, patru Supercupe ale României, o Cupă a Ligii României, două Cupe Balcanice, sfertfinalistă în Cupa Cupelor 1973 și Cupa UEFA 2006 (eliminată de Steaua), se desființase și ea anul trecut. A reapărut, sub denumirea de Academia Rapid, grație Primăriei Sectorului 1 din București, în Liga a IV-a.

Carmen București a avut o existență scurtă, curmată în 1947, când a trebuit să-i facă loc Stelei (numită pe atunci ASA) în prima divizie. N-a reușit niciun trofeu, dar clubul fondat de industriașul Mociorniță și la care vedeta era ”bombardierul” Bazil Marian, ocupase locul 2, după ITA (UTA de ma târziu), chiar în anul desființării. Acum se află în Liga a IV-a, colegă de serie cu Academia Rapid.

Universitatea Craiova se desființase din nou în 2014, la doi ani după dezafiliere. Acum, Adrian Mititelu a reînființat echipa, sub numele de FCU Craiova, care e lider în Liga a IV-a Dolj. Palmaresul (care a rămas, se pare, la această grupare; nu confundați palmaresul cu denumirea, marca sau sigla) include patru titluri, șase Cupe ale României, un sfert de finală în CCE 1982 și o semifinală în Cupa UEFA 1983 (prima semifinalistă din România în cupele europene).

CAO Oradea dispăruse în 1963, după ce cucerise titlul atât în Ungaria (în 1944, sub numele de NAC, pe vremea de tristă amintire a Dictatului de la Viena) cât și în România (în 1949). Acum, echipa e pe locul 1 în Liga a V-a Bihor, ultimul eșalon din județ.

Pe parcursul sezonului de toamnă, a reapărut și Oțelul Galați. SC Oțelul, nou-promovată în Liga a III-a, a obținut palmaresul istoric. Echipa va continua să evolueze în acest sezon sub denumirea de SC Oțelul, regulamentul interzicând schimbarea numelui pe parcursul unui sezon.

Acest trend, al reînființării echipelor de tradiție, trebuie să continue. Așteptăm pe Ceahlăul Piatra-Neamț, Politehnica Iași, FCM Bacău, Farul Constanța, Progresul București, Gloria Buzău, CS Târgoviște, Chimia Rm. Vâlcea, CSM Reșița, FC Bihor Oradea, Olimpia Satu Mare, FC Baia Mare, Corvinul Hunedoara, Inter Sibiu, FC Brașov, ASA Tg. Mureș, Gloria Bistrița. Și lista poate continua.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de