Pavel Cebanu, şeful fotbalului moldovenesc

Pavel Cebanu jucatorFoto: Cebanu pe vremea când era jucător (în prim-plan) (sursa: uefa.com)

Pavel Cebanu este cel mai important personaj din fotbalul moldovenesc. Anume, el conduce destinele fotbalului de pe Prut de aproape 18 ani. În acest timp, Pavel Cebanu a trăit satisfacţia unor rezultate importante ce ţin de dezvoltarea infrastructurii fotbalistice. La nivel de rezultate, echipa naţională nu l-a bucurat aşa de des cum şi-ar fi dorit.

Pavel Cebanu (pe numele corect, Ciobanu) s-a născut pe 28 martie 1955, în localitatea basarabeană Reni (acum în regiunea Odesa din Ucraina). Este unul dintre cei mai buni jucători care au evoluat pentru Nistru Chişinău (actualmente Zimbru). În 341 de meciuri a reuşit să înscrie 45 de goluri, el fiind mijlocaş de meserie. Şi acum, în turneele pentru veterani marchează regulat goluri care îi fac invidioşi şi pe jucătorii naţionalei. Poate şi din acest motiv, Pavel Cebanu a fost ales în 2004, de către Asociația de Istorie și Statistică Fotbalistică din Moldova, fotbalistul secolului trecut în Moldova.

Pavel Cebanu conduce fotbalul moldovenesc din februarie 1997. Şi-a câştigat rapid respectul oamenilor de fotbal, atât din ţară, cât şi peste hotare. Cebanu a devenit o figură importantă în structurile de conducere ale forului fotbalistic mondial, fiind membru în cadrul Comitetului Fotbalului al FIFA şi numit prim-vicepreşedinte al Comitetului Fotbalului al UEFA!

În mandatul său, preşedintele UEFA, Michel Platini, a sosit de patru ori la Chişinău pentru vizite de lucru! De fiecare dată, francezul l-a numit pe preşedintele FMF ”prietenul Pavel”.

Pe plan intern, lucrurile nu stau mai prost: mişcarea ”de masă” merge înainte cu paşi siguri, numărul terenurilor artificiale de minifotbal inaugurate în ţară ajungând la peste 100.

Pavel Cebanu a fost martor şi la cel mai mare succes din istorie: 5-2 pe terenul lui Muntenegru, în toamna 2013. Acest rezultat îi dădea mari speranţe înaintea preliminariilor Euro 2016. ”Naţionala Moldovei se află în creştere. Vom lupta la calificare, pentru că la Euro 2016 vor juca 24 de echipe. Nu ştiu, încă, cu ce antrenor vom porni la drum, dar cred că Ion Caras ar trebui să continue lucrul la naţională”, declara, spre finalul lui 2013, în exclusivitate pentru ”Ripensia Sport Magazin”, Pavel Cebanu.

Preşedintele FMF le promitea şi prime fabuloase ”tricolorilor”. ”Jucătorii echipei naționale vor încasa nu mai puțin de 40% din banii primiți de FMF pentru o eventuală calificare la turneul final. Forul european oferă pentru echipele calificate circa 7 mil. de euro”.

Foto din introducere: Cebanu (st.), în 2010, alături de prim-ministrul de atunci al R. Moldova, Vlad Filat (sursa: gov.md)

Mihai Sandu (Chișinău)

sport1.md