Alfredo di Stefano, cel mai bun fotbalist din istorie care n-a jucat la Cupa Mondială

Fără îndoială unul dintre cei mai buni fotbaliști care au jucat vreodată, di Stefano s-a născut pe 4 iulie 1926, la Buenos Aires, într-o familie argentiniană cu rădăcini italiene, franceze și irlandeze.

A făcut carieră în țara natală la River Plate și la Millonarios (Columbia), înainte să treacă Atlanticul și să devină o legendă a clubului Real Madrid.

”Săgeata blondă” a cucerit zeci de trofee la nivel de club, inclusiv cinci Cupe ale Campionilor consecutive, însă cariera internațională a atacantului n-a fost nici pe departe la același nivel. A jucat 6 meciuri pentru Argentina, toate la Campionatul Sud-American (precursorul Copa America) din 1947, unde a marcat 6 goluri și a pus umărul la câștigarea trofeului. O grevă a fotbaliștilor l-a determinat să plece de la River Plate în Columbia, la Millonarios, unde a jucat 4 ani și a câștigat 3 titluri naționale. A jucat în 4 meciuri și pentru naționala Columbiei, însă aceste selecții nu sunt recunoscute de FIFA.

Prima Cupă Mondială la care ar fi putut să participe a fost cea din 1950, însă Argentina a boicotat acel turneu, la fel ca și pe cel din 1954, când di Stefano era deja în Spania, însă nu obținuse încă dreptul de a juca pentru iberici. A obținut cetățenia în 1956 și a debutat în 1957, an în care a jucat în patru meciuri de calificare pentru CM 1958, la care Spania nu s-a calificat. Legendarul atacant a contribuit la calificarea Spaniei la Campionatul Mondial din 1962, însă o accidentare l-a împiedicat pe fotbalistul în vârstă de 37 de ani să participe la turneul final din Chile.

di Stefano a mai jucat până la vârsta de 40 de ani, când a pus punct unei cariere demne de epitetul ”legendară”, însă nu a apucat să joace la Cupa Mondială.

A murit anul trecut, la Madrid, la trei zile după împlinirea vârstei de 88 de ani.

Sursa foto: realmadrid.com

Vali Silaghi

Articol scris de