”Blatul din Vinerea Mare”, primul meci dovedit ca aranjat în fotbalul englez, a ”împlinit” 100 de ani

În 1915, pe 2 aprilie, două dintre echipele engleze care acum au un număr impresionant de fani în toată lumea au fost implicate în primul scandal de ”aranjare” a unui meci care a fost și dovedit ulterior.

Liverpool avusese un sezon groaznic, mai ales că rivalii de la Everton câștigau titlul, însă măcar ”cormoranii” nu aveau emoții cu retrogradarea. Manchester United, însă, avea nevoie disperată de puncte, pe finalul de sezon umbrit de Primul Război Mondial, care izbucnise de câteva luni.

Suspiciunile au început chiar înainte de meci, cu martori oculari spunând că au văzut jucători de la Liverpool și Manchester United întâlnindu-se în pub-uri pentru a discuta rezultatul partidei care urma să se joace pe Old Trafford, iar numărul mare de pariuri puse pe scor exact i-au făcut pe bookmakeri să intre la bănuieli.

Conform BBC, presa vremii a consemnat mai multe momente inedite în timpul meciului. La 1-0 pentru United, gazdele au avut un penalty, iar Patrick O’Connell a tras atât de mult pe lângă poartă încăt mingea a trecut mai aproape de colțul terenului decât de plasă. ”Nu contează, putem să marcăm alt gol oricând”, ar fi spus, râzând, O’Connell, care era și căpitanul echipei. A fost 2-0 până la urmă, însă pariul a fost cât pe ce să fie stricat când atacantul Fred Pagnam, de la Liverpool, a trimis mingea în transversală, pe final de meci. Mai mulți coechipieri au gesticulat spre el, nemulțumuți.

Ceva mai târziu se va dovedi că patru jucători de la Liverpool – Tom Fairfoul, Tom Miller, Bob Purcell și Jackie Sheldon – și trei de la Manchester United – Enoch West, Sandy Turnbull și Arthur Whalley – au conspirat pentru rezultatul de 2-0, scor pe care și pariaseră înainte de meci. Toți cei șapte jucători implicați au fost suspendați pe viață, iar șase dintre ei s-au oferit voluntari pentru frontul de vest. Supraviețuitorii au fost iertați de pedeapsa sportivă la sfârșitul războiului. Singurul jucător care a refuzat să admită implicarea în ”blat”, Enoch West, a fost și singurul căruia i s-a menținut suspendarea.

Ca o curiozitate, în acel sezon, ultimele trei locuri din prima ligă engleză au fost ocupate de echipe care acum luptă pentru podium: Manchester United, Chelsea și Tottenham.

Sursa foto: bbc.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de