Celtic Glasgow, prima echipă din nordul Europei care a câștigat Cupa Campionilor (VIDEO)

Acum o jumătate de secol, pe 25 mai 1967, Celtic Glasgow învingea în finala Cupei Campionilor Europeni, desfășurată la Lisabona, pe Internazionale Milano, devenind prima echipă din nordul continentului (și prima echipă britanică) care câștigă competiția acontată până atunci doar de echipe din Spania, Italia și Portugalia.

Scoțienii nu au avut o misiune deloc ușoară, adversar fiindu-le Interul lui Helenio Herrera, inventatorul ultra-defensivului ”catenaccio”, echipă în care, culmea, cel mai cunoscut jucător era un atacant, Sandro Mazzola. Acesta a și deschis scorul rapid, la a doua ocazie a italienilor arbitrul dictând un penalty transformat de Mazzola. Italienii, care pe final de sezon fuseseră ”în cărți” pentru tripleta ”Scudetto” – Cupa Italiei – Cupa Campionilor, ieșiseră în săptămânile dinaintea finalei din calcule în competițiile interne, astfel că scorul de 1-0 la pauză le dădea încredere că vor obține măcar un trofeu în anul competițional.

Celtic, însă, tocmai juca cel mai bun meci din istoria clubului (în opinia multora), iar după o bară a lui Bertie Auld, cu Inter apărându-se cu toată echipa, Tommy Gemmell reușește egalarea cu un șut puternic de la 16 de metri. Meciul s-a desfășurat în aceeași notă, cu nicio ocazie pentru italieni, iar victoria scoțienilor a venit tot în urma unui șut de la distanță, execuția lui Bobby Murdoch fiind deviată în plasă de Stevie Chalmers.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de