Columb, kemari, Tsu-Chu, aztecii… Exotisme ale istoriei apariției fotbalului

Foto: Jocul numit “kemari” (sursa: Wikipedia)

În Evul Mediu, diferite jocuri cu mingea erau cunoscute în America de Nord şi Centrală, de către triburile Taragumara, Maya, Azteca (pe teritoriul actual al Mexicului, Guatemalei, Honduras-ului şi El Salvador-ului), Mönnitari, Ciotka (pe teritoriul SUA de azi). Aztecii (de pe teritoriul de astăzi al Mexicului) practicau jocuri cu mingea, vechile lor codice înfăţişându-i pe zeii luminii şi întunericului jucându-se cu mingea şi considerând constelaţia Carului Mare terenul pentru jocul cu mingea al stelelor. Amerindienii (de pe teritoriul de astăzi al SUA) practicau un joc cu mingea din care va deriva hocheiul pe iarbă şi un joc cu o minge din piele, în care folosirea mâinilor era interzisă. O dată cu a doua călătorie a navigatorului italian Cristofor Columb în America (1493), membrii expediţiei descoperă că indienii caribi şi arawak (de pe teritoriul de astăzi al statului Haiti) practicau jocuri cu mingea, reprezentate şi pe piesa arhelogică “Discul din Chikultik”; mingea era din latex. O gravură dintr-o carte din 1603 reprezintă jocul cu mingea practicat de indienii caribi şi arawak; mingea trebuia trimisă printr-un cerc de papură plasat pe un copac, la aproximativ 3 m înălţime; învingătorilor li se ofereau premii (un “strămoş” al baschetului). La 1529, mayaşii din America Centrală (de pe teritoriul de astăzi al Mexicului, Guatemalei, Hondurasului şi El Salvador-ului) practică un joc cu mingea, lovind-o cu şoldurile, posteriorul şi genunchii, joc reprezentat într-o gravură; mingea trebuia trimisă printr-un cerc de piatră aflat la aproximativ 4 m înălţime.

De asemenea, “balonul” era disputat şi în Alaska, Groenlanda (jocul “Aqsaqtuk”), Oceania, America de Sud şi Africa (jocul “Tephu” la tribul Bakuha). Indienii guarani (de pe teritoriul de astăzi al Braziliei) practică un joc cu mingea; practicat în zilele de sărbătoare, cu picioarele desculţe, minge de gumă.

În sec. al XV-lea, în Japonia se practica un joc numit “kemari”, iar după colonizarea Americii de Nord de către europeni, jocul cu mingea a fost răspândit pe teritoriul actual al SUA.

În 831, în capitala Chinei, Xi’an, se construieşte un complex sportiv, prevăzut şi cu un teren de “Tsu-Chu”.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de