Cu Igna, despre Petschowski, Maradona, Brazilia și Hațegan

Foto: I. Crăciunescu, Maradona, I. Igna, Santillana, Mircea Neșu la Real Madrid – Napoli 2-0 în CCE 1987, meci jucat cu porțile închise (sursa: glsa.ro)

Ioan Igna este, alături de regretatul Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor. A arbitrat la aproape toate marile competiții internaționale: CM (1986), CE (1988), JO (1984), CM de tineret (1981), finala Cupei UEFA (1987), finala CCE (1983), finala CE de juniori U18 (1980), la ultimele două la linie. În emisiunea realizată săptămâna trecută de Octavian Stăncioiu, Igna își povestește cariera de jucător – pentru că a fost și un jucător de valoare, evoluând în prima divizie la UTA și Știința Timișoara, internațional de juniori și în lotul lărgit al naționalei A – și de arbitru.

Veți afla că marele Petschowski, alături de care Igna a jucat la UTA, este născut, de fapt, în altă zi decât în cea ”oficială”; că Igna recunoaște că n-a dus, pe când era jucător, o viață tocmai sportivă; că a promovat, ca arbitru, într-un singur sezon, 1976/77, din C în B și apoi în A, arbitrând la finalul sezonului finala Cupei României, celebrul meci Universitatea Craiova – Steaua 2-1; că la Euro ’88 a fost ”tot timpul departe de fază”, din cauza unei accidentări suferite înainte de turneu, în timp ce a jucat într-un amical pe stadionul timișorean CFR; că l-a invidiat mereu pe Otto Anderco pentru eleganța acestuia în arbitraj; despre celebrul sfert de finală Franța – Brazilia, arbitrat la Mondialul din ’86; că Hațegan va fi sigur delegat la Euro 2016.

Emisiunea poate fi văzută aici.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de