FC Hermannstadt, noua echipă a Sibiului

Foto: Inter Sibiu în 1988

Deși având o tradiție importantă, fotbalul din Sibiu nu a reușit niciodată să conteze prea mult, la vârf, în fotbalul românesc.

De-a lungul timpului, în primul eșalon al României au fost, din Sibiu, NSE, HTV (ambele doar în formula cu fază finală, ultima fiind finalistă în 1931, 0-2 cu UDR Reșița), Șoimii, Universitatea (după Dictatul de la Viena, când refuzase să activeze sub ocupaţie maghiară, mutându-se la Sibiu și activând sub denumirea de Universitatea Cluj-Sibiu, jucând finala Cupei României în 1942, 1-7 cu Rapid), Inter (câștigătoarea Cupei Balcanice în 1991) și Voința.

Din 1951 și până în 1988, nicio echipă sibiană nu a fost în prima divizie!!

După dispariția lui Inter (în anul 2000), Sibiul a contat, pe rând, prin Șoimii (club diferit de cel numit anterior), FC, Athletic, Voința, ultimele trei desființându-se la fel de repede cum apăruseră.

O nouă echipă-fanion a orașului, FC Hermannstadt, a luat naștere în 2015, Hermannstadt fiind numele german al Sibiului. Înscrisă direct în D4, a promovat după un singur an, iar în vara acestui 2017 a reușit, ca și Ripensia, a doua promovare consecutivă, în Liga a II-a, după ce a câștigat seria a V-a a D3.

Echipa e antrenată, din vara acestui an, de timișoreanul Alexandru Pelici. În lot se află și fostul atacant ripensist Blănaru, care nu a fost însă pe foaia de joc la meciul de sâmbătă. De asemenea, la sibieni evoluează fratele mai mare al căpitanului Ripensiei, Ad. Popa, este vorba de Iulian Popa.

Sibiu este orașul care l-a dat pe actualul președinte al României, Klaus Iohannis.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de