Franz ”Der Kaiser” Beckenbauer

Născut la München la doar câteva zile după încheierea „oficială” celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 11 septembrie 1945, Franz Anton Beckenbauer provine dintr-o familie din clasa muncitoare, iar tatăl său (Franz Beckenbauer senior) nu era deloc încântat de pasiunea micuțului pentru fotbal.

Chiar și așa, la vârsta de 9 ani, Franz Beckenbauer a început să joace la echipele de copii ale SC München ’06. Idolul său era Fritz Walter, câștigător al Cupei Mondiale cu Germania în 1954, iar echipa favorită era 1860 München, cel mai important club al orașului în acel moment, chiar dacă retrogradase din Oberliga Süd, primul eșalon al fotbalului german în organizarea de la vremea respectivă. Beckenbauer chiar avea să spună, mai târziu, că visul său de mic a fost să joace pentru 1860.

Un eveniment de la sfârșitul anilor ’50 avea să-i schimbe, însă ”traiectoria”. Înaintea unui turneu de juniori U14, Franz Beckenbauer și colegii săi de la grupa de vârstă din cadrul SC München ’06 erau hotărâți să treacă în masă la 1860 München, pentru că SC ’06 urma să renunțe la grupele de copii din cauza dificultăților financiare. Echipa lui Beckenbauer s-a înfruntat în ultimul act al competiției chiar cu grupa de aceeași vârstă de la 1860 München, iar viitorul campion și un jucător al echipei adverse au avut mai multe ciocniri în timpul partidei, ”frecușuri” care au dus până la urmă la o bătaie în toată regula. Incidentul i-a făcut pe Franz și colegii să aleagă Bayern, preferând să joace la a doua echipă din oraș decât să fie colegi cu cei cu care tocmai se bătuseră.

franz beckenbauer batranIar restul e istorie. Franz Beckenbauer a debutat pentru Bayern München în 1964, în liga secundă. În sezonul următor, bavarezii aveau să urce în nou-formata Bundesliga, competiție pe care ”Kaiserul” avea s-o câștige de 5 ori (o dată cu Hamburger SV, spre finalul carierei). În impresionantul palmares de jucător al lui Beckenbauer se mai adaugă și trei Cupe ale Campionilor (consecutive), o Cupă a Cupelor, o Cupă Intercontinentală, patru Cupe ale Germaniei și, cu echipa națională, Cupa Mondială și Campionatul European. Franz Beckenbauer este unul dintre cei doi oameni care a reușit să câștige Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor, alături de brazilianul Mario Zagallo, germanul fiind pe banca tehnică a echipei naționale la CM din Italia, în 1990. Ca antrenor a mai câștigat Ligue 1 cu Marseille, dar și Bundesliga și Cupa UEFA cu Bayern.

Franz Beckenbauer a continuat să ajute fotbalul german, fiind președintele comitetului care a adus organizarea CM 2006 Germaniei. A ocupat și funcții de conducere la Bayern, după ce a renunțat la cariera de antrenor, iar în ultimii ani a fost editorialist la ”Bild” și expert la Sky Germany.

Sursa foto: 90min.com

Vali Silaghi

Articol scris de