Jucătorul care a refuzat să apere poarta lui Manchester United pentru a evolua ca jucător de câmp la Leeds

Cornelius Joseph Martin s-a născut pe 20 martie 1923, în micuța localitate Rush din estul Irlandei. A jucat de mic fotbal galic – o combinație între fotbal și rugby, jucându-se cu mâna și piciorul și cu o minge rotundă – astfel că era un candidat ideal pentru postul de portar în fotbal. Con Martin prefera, însă, să joace în câmp.

La doar 18 ani, deja câștiga trofee în fotbalul galic, cu Dublin GAA, însă în același timp juca fotbal la Drumcondra, lucru care i-a făcut probleme cu Asociația Atletică Galică, for care interzisese ”sporturile străine”. Oficialii l-au dat afară din asociație și i-au retras medalia câștigată (avea să o primească înapoi în 1971).

Martin a început să joace fotbal în timp ce făcea parte din Forțele Aeriene Irlandeze, semnând apoi pentru Drumcondra, cu care a câștigat Cupa FAI. A trecut apoi la Glentoran, iar în acea perioadă a și debutat în echipa națională a Irlandei. De fapt, în cele două echipe naționale. Fotbalul irlandez era în acea perioadă scindat între două federații: FAI (Football Association of Ireland), care recruta jucători din toată insula, și IFA (Irish Football Association) federația bazată în nordul insulei și care conduce acum fotbalul nord-irlandez. Pe atunci, însă, cele două federații își făceau fiecare echipa ei națională, iar mulți jucători au evoluat pentru amândouă. Con Martin a debutat, imediat după Al Doilea Război Mondial, în naționala FAI ca portar, iar în naționala IFA ca fundaș.

În 1946, când Manchester United căuta un goalkeeper, Johnny Carey, internațional irlandez care juca la ”Diavoli”, l-a recomandat pe mai tânărul său coleg antrenorului Matt Busby. Con Martin a refuzat, însă, oferta de a apăra buturile la Manchester, pentru că Leeds United îl dorea ca jucător de câmp. A semnat cu ”Păunii”, unde a evoluat pe mai multe posturi, însă toate ca jucător de câmp.

Cea mai lungă aventură a lui Martin în campionatul englez a fost la Aston Villa, echipă care l-a achiziționat în septembrie 1948 pentru 10.000 de lire sterline. A jucat în principal în defensivă și, în sezonul 1951/52, după ce portarul Joe Rutheford s-a accidentat și clubul nu avea alte opțiuni viabile, a trecut în poartă. A jucat ca portar în 27 de partide în acel sezon, însă apoi a revenit în câmp. În cei opt ani petrecuți la Villa a evoluat în 213 partide. Pe finalul carierei a revenit în Irlanda, unde a jucat pentru Waterford United, iar apoi a fost antrenor-jucător la Dundalk FC.

Con Martin a fost ”capul” unei familii importante în fotbalul irlandez. Fiul său, Mick Martin, a jucat în anii ’70-’80 la Manchester United, Newcastle sau West Bromwich Albion, adunând și 51 de selecții în echipa Irlandei, mai multe decât tatăl său, care a strâns 36 de selecții (pentru ambele naționale). Un alt fiu, Con Martin Jr., a jucat pentur mai multe cluburi în Irlanda, la fel ca și ginerele său, Gerry Garvan, care s-a căsătorit cu Mary Martin. Nepotul lui Con Martin, Owen Garvan, are 27 de ani și este legitimat la Crystal Palace, jucând în trecut la Ipswich.

Con Martin s-a stins din viață pe 24 februarie 2013, cu puțin timp înainte de a împlini 90 de ani.

Sursa foto: thetimes.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de