”Kuningas” Litmanen, fotbalistul care a jucat pentru echipa națională de-a lungul a patru decade

Considerat de mulți cel mai bun fotbalist finlandez al tuturor timpurilor, Jari Litmanen s-a născut pe 20 februarie 1971, la Lahti, într-o familie de fotbaliști. Tatăl său, Olavi, a fost de asemenea internațional finlandez, însă cu doar 5 selecții, în timp ce mama sa a jucat fotbal feminin la nivel înalt.

Cel care avea să fie numit ”Kuningas” (regele) Litmanen a început fotbalul la clubul din orașul natal pentru care au jucat ambii părinți, Reipas, unde a deputat în prima ligă la 16 ani. A trecut apoi la cel mai mare club din Finlanda, HJK Helsinki, apoi la MyPa. În 1992, Litmanen ar fi trebuit să ajungă la… Dinamo București. Conform fostului conducător al ”câinilor roșii”, Vasile Ianul, transferul nu s-a realizat pentru că impresarul Giovanni Becali a considerat suma de 120.000 de dolari prea mare pentru valoarea jucătorului. În aceeași vară, Jari a ajuns la Ajax.

În Olanda, Litmanen a devenit primul ”superstar” al fotbalului finlandez. A jucat în total 257 de meciuri și a marcat 136 de goluri pentru Ajax, fiind considerat, în anii ’90, unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi din lume. A fost, de asemenea, decisiv în sezonul 1994 – 1995 al Ligii Campionilor, când olandezii au câștigat trofeul, iar finlandezul a înscris șase goluri în 11 partide jucate în competiția europeană.

A doua parte a carierei i-a fost fragmentată, însă, de accidentări. A trecut, scurt, pe la Barcelona, apoi a jucat pentru Liverpool, cu care a câștigat Cupa UEFA în 2001. A urmat apoi un traseu sinuos, trecând pe la (din nou) Ajax, FC Lahti, Hansa Rostock, Malmö FF, Fulham, din nou FC Lahti și în final HJK Helsinki, în 2011. În acel an, cu HJK, a câștigat primul său titlu de campion al Finlandei, la vârsta de 40 de ani.

Chiar dacă a jucat într-o echipă națională ”mică”, Jari Litmanen are în palmares câteva performanțe remarcabile. A debutat în tricoul Finlandei în 1989 și a jucat ultimul meci în noiembrie 2010, ”atingând” astfel patru decade, două din secolul XX și două din secolul XXI. A strâns în total 137 de meciuri pentru Finlanda, marcând 32 de goluri. Ultima reușită a fost chiar în ultimul său meci internațional, pe 17 noiembrie 2010, cu San Marino. A devenit atunci cel mai în vârstă marcator din istoria naționalei Finlandei, dar și cel mai în vârstă marcator din istoria preliminariilor pentru Campionatul European, la 39 de ani și 9 luni.

A renunțat la fotbal odată cu finalul contractului cu HJK, la sfârșitul lui 2011, deși nu și-a anunțat oficial retragerea nici acum.

Foto: tf1.fr

Vali Silaghi

Articol scris de