Lev Iașin, poate cel mai bun portar din istorie

Născut pe 22 octombrie 1929, la Moscova, Lev Ivanovici Iașin este considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la doar 12 ani, a fost nevoit să lucreze într-o uzină, iar acolo a început fotbalul, fiind remarcat și invitat să se alăture echipei de tineret de la Dinamo Moscova. A debutat pentru echipa mare în 1950, într-un amical în care a primit un gol pe care nu-l va uita toată viața, direct din degajarea portarului advers.

În primii ani, pentru a se menține în formă, a jucat ca portar și pentru echipa de hochei a clubului, însă până în 1953 avea să câștige duelul pentru titularizare cu deja veteranul Aleksei Komici, și el fost portar al URSS-ului, și avea să adune peste 800 de meciuri oficiale în carieră, jucând doar la Dinamo Moscova și echipa națională.

lev-yashinLev Iașin este văzut drept portarul care a revoluționat acest post. Este unul dintre primii goalkeeperi care a condus autoritar apărarea din fața sa. Le striga indicații fundașilor, ieșea de pe linia porții pentru a intercepta centrări și ieșea chiar și din careu pentru a lua fața atacanților scăpați singuri, lucruri nemaivăzute la portarii de până atunci. De asemenea, Iașin a fost printre primii portari care a boxat mingile când considera că e riscant să le rețină și printre primii care lansa contraatacuri, aruncând rapid mingea odată ce o prindea.

A câștigat, cu Dinamo Moscova, de 5 ori campionatul URSS-ului și de 3 ori Cupa, însă și mai mult succes a avut cu echipa națională. A fost campion olimpic cu URSS în 1956 și a câștigat Campionatul European în 1960, obținând și o medalie de argint în 1964. De asemenea, Lev Iașin a fost în poartă și la cea mai bună performanță a rușilor la un turneu final de Campionat Mondial, locul 4 în 1966. În total, jucătorul a participat la 4 ediții ale CM, ultima oară în Mexic ’70, ca antrenor secund și al treilea portar din lot. A agățat ghetele-n cui în 1971 după o carieră cu peste 800 de meciuri oficiale în care, conform FIFA, a apărat 151 de penalty-uri și a reușit 250 de partide fără gol primit.

A rămas, timp de aproape 20 de ani, în diferite funcții de conducere la Dinamo Moscova. În 1986, din cauza unui cheag de sânge, i-a fost amputat un picior. A murit în 1990, de cancer la stomac, și a fost onorat, ca maestru al sportului, cu funeralii de stat.

Surse foto: people.ucsc.edu, footyfair.com

Vali Silaghi

Articol scris de