Lumini și umbre la inaugurarea Arenei Naționale

Foto: Stadionul înainte de fluierul de start (foto: ”Regele Fotbal”)

Marți, 6 septembrie 2011, ora 21:30. Fluierul de start al meciului România – Franța, din preliminariile CE, marchează inaugurarea oficială a noului stadion național al României, Arena Națională din București. Iată, pe larg și văzute pe viu, cele întâmplate în acea seară.

Atmosfera. Nocturnă. Vreme călduroasă. Chiar și la final, când nu mai era mult până la miezul nopții, răcoare plăcută.

Organizarea. Deosebită, incidentele fiind absolut minore. S-a tipărit un interesant program de meci.

Publicul. Absolut fantastic. Stadionul a fost plin, 55.000 oameni, iar atmosfera creată, demnă de orice mare arenă a lumii.

Gazonul. Din păcate, Arena Națională a avut un gazon absolut jalnic chiar la inaugurare. Nu începuse de multe minute meciul, și gazonul începuse să se ”rupă”. E absolut straniu ca un asemenea stadion și un asemenea eveniment să aibă parte de așa ceva.

Coregrafia. Fiecare spectator a găsit pe scaunul său câte un steguleț al României și o plăcuță în roșu (la Peluza Sud), galben (la Tribuna a II-a) sau albastru (la Peluza Nord), pentru coregrafia de la startul partidei, când au fost lansate și o mulțime de baloane în culorile tricolorului.

VIP-uri. În tribune s-au aflat elvețianul Sepp Blatter (președintele FIFA), Emil Boc (prim-ministrul României), Sorin Oprescu (primarul general al Bucureștiului), Mircea Sandu (președintele FRF). Nu însă, ciudat, și președintele României, Traian Băsescu. Și nici francezul Michel Platini, președintele UEFA.

Mihai Mitoşeru. Un actor de doi bani, care a făcut pe showman-ul la microfon, direct de pe gazon, pentru a ”încălzi” atmosfera. A urlat aiurea.

Inna. O româncă ce cântă muzică din asta modernă, prezentă în topuri. Nimeni nu știe, probabil, cum o cheamă de fapt, dar Inna, e numele ei de scenă. A miorlăit ceva în engleză, îmbrăcată, la fel ca și maimuțoii cu figuri breakdance de lângă ea, în echipamentul naționalei. Acolo, pe gazon. Ar fi trebuit invitată Sofia Vicoveanca, sau Grigore Leșe, sau Nicolae Furdui Iancu, să cânte ceva frumos, în sfânta limbă a lui Eminescu!

Distincții UEFA. Cei patru jucători, D. Munteanu, Hagi, Gh. Popescu și Bölöni, care au peste 100 selecții în naționala României, au primit distincții UEFA din partea slovacului Frantisek Laurinec, membru al Comitetului Executiv al forului continental.

Imnuri. Imnul Franței a fost interpretat de soprana Alexandra Coman. Al nostru, de cântărețul Marcel Pavel. Care s-a făcut de râs, precum Loredana Groza în 2005, la meciul demonstrativ România ’94 – Brazilia ’94, de la Timișoara: a greșit versurile imnului național al României.

Fair-play. Căpitanii celor două echipe, Raț și Lloris, au citit un mesaj cretin, de corectitudine politică, în cadrul unei ceremonii FIFA Fair-Play Days.

Meciul. România – Franța, scor final 0-0. În alte împrejurări ar fi fost un rezultat onorabil. Acum, pentru că ne trebuia exclusiv victoria, n-a fost. Am jucat bine, contra unui adversar oricum superior. Am întâlnit însă o echipă leșinată a Franței și, dacă am fi îndrăznit mai mult, puteam să-i batem. Dar ne-a fost frică, iar în repriza a doua Pițurcă a persistat cu un singur vârf. Spre final trăgeam ordinar de timp… Huiduielile de la final spun totul.

Conferința de presă. Blanc a criticat gazonul, logic, iar Pițurcă s-a arătat mirat de reacția de la final a publicului. Păi ce n-ai înțeles, băi, Piți? Ne trebuia victoria și ne-am mulțumit cu egalul, asta e tot!

Lotul României. În lot s-au regăsit nu mai puțin de 10 jucători care, din 2004 încoace, au îmbrăcat tricoul lui FC Timișoara!! Mai mult, se poate chiar alcătui o întreagă echipă cu aceștia, adăugându-l și pe Alexa, care jucase pentru ”tricolori”, pe când era legitimat la timișoreni, chiar în acel an, și punându-l pe O. Petre fundaș central, post pe care a evoluat pentru o vreme: Pantilimon – Nicoliță, Luchin, O. Petre, Latovlevici – Torje, Alexa, Cociș, Bourceanu, Zicu – Gh. Bucur. Cinci dintre aceștia (Pantilimon, Luchin, Alexa, Bourceanu, Zicu) au evoluat la FC chiar în sezonul anterior, când alb-violeții au terminat pe locul 2 în Liga I. Patru (Luchin, Nicoliță, Bourceanu, Cociș) au fost titulari cu Franța. Patru dintre cei 11 sunt bănățeni: Luchin și Torje sunt chiar născuți în Timișoara, iar Alexa și Latovlevici, în jud. Caraș-Severin, la Caransebeș, respectiv Moldova Nouă. Nici unul dintre cei patru nu a început fotbalul la Poli, însă toți au evoluat ca juniori la cluburi timișorene: Torje la Srbijanka Giuchici, ceilalți la LPS Banatul. Luchin și Latovlevici sunt etnici sârbi.

Am fost, alături de ”Fotbal vest” și http://evenimente-banatene.ro, singurii reprezentanți ai presei timișene la inaugurarea Arenei Naționale.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de