Mingea doctorului Iuliu Weiner, în Aradul anului 1890

Foto: Ilustrată din Arad, în 1903 (sursa: ad-vesz.hupont.hu)

În 1890, medicul stomatolog Iuliu Weiner a adus la Arad – de la Londra, unde fusese la studii în Anglia – primul regulament al jocului, precum şi prima minge de fotbal “adevărată” pe teritoriul României de azi. (Până atunci, mingile erau “improvizate”). Weiner face propagandă noului joc, demonstrând practicarea lui pe terenul din faţa actualului liceu arădean nr. 1. Deşi tinerii par interesaţi de fotbal, conducătorii cluburilor sportive din Arad îl privesc cu neîncredere. Propunerea lui Weiner, de a introduce fotbalul în cadrul Asociaţiei de Gimnastică (cel mai important club din localitate, fondat în 1869), se izbeşte de un refuz. De parcă n-ar fi fost de-ajuns, lui Weiner i se interzice să continue demonstraţiile de fotbal! “Respingerea” va dura încă mult timp, din moment ce în 1898 aflăm că Asociaţia de Gimnastică se felicită că nu a adoptat fotbalul.

Jocul se va confrunta cu aceleaşi probleme şi în Timişoara. În 1897 – când studenţii care învăţau în capitalele austro-ungare, Viena şi Budapesta, au început să-l popularizeze -, fotbalul a fost, pentru scurt timp, interzis la şcolile din oraş. Între timp, în 1893, nu mai puţin de 45.000 spectatori au vizionat, la Manchester, finala Cupei Angliei (Wolverhampton Wanderers – Everton 1-0)…

În Transilvania, primul regulament al jocului este publicat la 6 iunie 1898, în presa arădeană (la trei ani după ce apăruse la Bucureşti!). Tot la Arad, la 30 mai 1900, va apărea primul număr al unui ziar local de sport (acesta fiind întâiul ziar sportiv de pe teritoriul României de azi), care va aborda şi fotbalul.

Spațiul românesc intracarpatic se afla sub stăpânire austro-ungară.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de