Omar Sivori, argentinianul care juca în stilul lui Maradona… înainte de Maradona

Enrique Omar Sívori s-a născut pe 2 octombrie 1935 în localitatea San Nicolas de los Arroyos, în provincia Buenos Aires, într-o familie italo-argentiniană. Bunicul din partea tatălui a emigrat în Argentina din zona Genoa, în timp ce mama sa, Carolina, venea tot din italia, din zona Abruzzo.

Omar Sivori a început fotbalul profesionist la River Plate, cu care a câștigat trei titluri consecutive de campion al Argentinei (1955, 1956, 1957). În această perioadă, tânărul atacant a fost remarcat de antrenorul lui Juventus, Renato Cesarini, un alt fotbalist italo-argentinian. Acesta l-a transferat la ”Bătrâna Doamnă” pentru 10 milioane de pesos (aproximativ 91.000 de lire sterline), o sumă record pentru acea vreme.

sivori micLa Juventus, Sivori a făcut parte din ”scheletul” unei echipe care a câștigat de trei ori ”Scudetto” (1958, ’60 și ’61), alături de galezul John Charles și de veteranul italian Giampiero Boniperti. Atacantul a jucat atât pentru Argentina (19 selecții, 9 goluri), cât și pentru Italia (9 selecții, 8 goluri). A primit ”Balonul de Aur” în 1961, an în care a fost considerat cel mai bun fotbalist din Europa.

La doar 1,63 m înălțime, Omar Sivori avea un stil de joc descris de gazetarii vremii drept ”obraznic și genial”. Avea un talent deosebit pentru dribling, iar fenta sa preferată era să dea mingea printre picioare adversarilor. Piciorul de bază era stângul, însă Sivori înscria goluri cu ambele picioare, și chiar cu capul. În special în perioada petrecută la Juventus, relația de joc cu Charles și Boniperti i-a permis să-și etaleze pasele extraordinare. Din cauza acestui stil de joc, a staturii și a faptului că venea din Argentina, Omar Sivori a fost comparat, retroactiv, de mass-media, cu Diego Armando Maradona, care avea să domine fotbalul câteva decenii mai târziu.

După ce a agățat ghetele-n cui, Sivori a revenit în țara natală, unde a antrenat mai multe echipe de club, printre care și River Plate, dar și naționala Argentinei, între 1972 și 1974. Ulterior, a fost căutător de talente pentru Juventus în America de Sud. A murit pe 17 februarie 2005, la 69 de ani, învins de un cancer la pancreas.

Sursa foto: fifa.com

Vali Silaghi

Articol scris de