Omul care a transformat fotbalul într-o afacere a trăit 100 de ani

Președinte al FIFA pentru nu mai puțin de 24 de ani, între 1974 și 1998, Jean-Marie Faustin Goedefroid „Joao” de Havelange rămâne în memoria microbiștilor mai degrabă pentru controversele în centrul cărora s-a aflat.

Născut pe 8 mai 1916, Joao Havelange a fost un bun înotător și a participat, ca sportiv, la Olimpiada de la Berlin din 1936, la probele de 400 m și 1.500 m liber, iar în 1952 a făcut parte din echipa de polo a Braziliei la Jocurile Olimpice de la Helsinki, în ambele ocazii fără rezultate deosebite.

A fost, însă, se pare, mai bun ca administrator și manager decât ca sportiv, pentru că a deținut mai multe funcții în diverse foruri naționale și internaționale, până să candideze, după 15 ani în fruntea sportului brazilian, la funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal Asociație, în 1974.

Joao Havelange a organizat o adevărată campanie electorală, organizând un turneu în 86 de țări, campanie în timpul căreia a avut sprijinul unui aliat de neprețuit: marele Pele. A câștigat greu alegerile, în fața lui Stanley Rous, și s-a aliat apoi, din rațiuni financiare, tocmai cu cel care-l sprijinise pe adversarul său: Horst Dassler, fiul fondatorului Adidas. Compania producătoare de echipament sportiv, alături de Coca-Cola, au devenit principalii sponsori ai turneelor FIFA, cei doi coloși industriali contribuind cu 8 milioane de dolari la organizarea CM 1978 din Argentina. Iar acela a fost doar începutul.

10 ani mai târziu, drepturile de televizare pentru trei ediții ale CM erau vândute cu 440 de milioane de dolari, iar în 1998 drepturile pentru următoarele trei ediții au fost cedate pentru 2,2 miliarde de dolari (fără transmisia pentru Statele Unite).

Pe măsură ce sumele de bani ”învârtite” în lumea sportului ajungeau la cote amețitoare, acuzațiile de corupție nu au lipsit. Ziarul olandez ”De Telegraaf” scria în 1999 că Joao Havelange, în calitate de membru al Comitetului Internațional Olimpic, a primit mită în diamante, articole sportive, picturi și alte obiecte, în legătură cu candidatura Amsterdamului pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 1992. Cuvântul lui Havelange avea ”greutate” la președintele de atunci al CIO, Juan Antonio Samaranch, însă până la urmă Olimpiada din 1992 a fost găzduită de Barcelona. Și acesta a fost doar începutul.

O anchetă a autorităților elvețiene, finalizată în 2008, a dezvăluit lucruri mai mult decât interesante despre ISL (International Sport and Leisure), o companie de marketing pusă la punct în 1982 de către Horst Dassler, omul de afaceri francez Andre Guelfi și compania japoneză de publicitate Dentsu. Scopul inițial al ISL a fost administrarea drepturilor pentru Campionatul mondial din Mexic din 1986, însă relația lui Dassler cu Havelange și a acestuia cu Samaranch a făcut ca firma să primească de-a lungul timpului numeroase contracte cu FIFA și CIO. Cumpărând de-a lungul timpului la suprapreț drepturile de televizare pentru diverse competiții, ISL a dat faliment în 2001, iar investigația elvețienilor a dezvăluit că, pe parcursul a 12 ani, firma a plătit ”comisioane personale” în valoare de 185 de milioane de franci elvețieni (peste 200 de milioane de dolari) către numeroși oameni din lumea sportului.

În 2012, după o lungă anchetă, Joao Havelange și ginerele său, Ricardo Teixeira (președinte al Confederației Braziliene de Fotbal și membru al Comitetului Executiv FIFA), au primit, între 1992 și 2000, 41 de milioane de franci elvețieni din partea ISL. Până la urmă, nici Havelange, nici Teixeria, deja retrași din funcții, dar nici actualul președinte al FIFA Sepp Blatter, care știa de toate acestea, nu au fost pedepsiți în niciun fel. Multe alte nereguli au fost dezvăluite de jurnalistul britanic Andrew Jennings la BBC sau în cartea ”Fault! Lumea secretă a organizației FIFA”, volum căruia mai-marii fotbalului au încercat să-i împiedice apariția.

Scăpat de problemele legale, Joao Havelange a luptat pentru cele de sănătate, din cauza vârstei înaintate, fiind internat de două ori în spital în ultimii ani, în 2012 pentru o infecție la glezna dreaptă și în 2014 pentru o infecție la plămâni. S-a stins din viață la 16 august 2016, la câteva luni după ce împlinise 100 de ani.

Sursa foto: bleacherreport.net

Vali Silaghi

Articol scris de