Pe vremea când Sânnicolau Mare era în B

Foto: Stadionul din Sânnicolau Mare (sursa: clubsportiv-unirea.blogspot.ro)

Articol apărut în revista ”Regele Fotbal” (octombrie 2004)

sigla Unirea Sannicolau MareUnirea Sânnicolau Mare în 2004
Preşedinte de onoare: Iosif Oncu
Preşedinte: Vasile Boudi
Antrenor: Daniel Mănăilă
Lotul: Adrian Boldor, Ovidiu Caraiman, Arpad Stancovici – Petre Balaban, Mihăiţă Hromei, Sami Isam, Cristian Utfineanţ, Florin Macavei, Claudiu Roşu – Toma Stoianov, Sanshiro Ciocoi, Nicolae Bota, Doru Siminiceanu, Ion Feneş, Adrian Grijincu, Ovidiu Vezan, Marius Stanache, Marius Postolache, Dan Stupar, Nelu Mitrică, Ferid Colakovic (sârbo-muntenegrean) – Valentin Grigore, Marcel Băban, Flavius Tulcan

Ceea ce se întâmplă la Sânnicolau Mare dovedeşte că în România fotbalul e posibil la un nivel decent dacă oficialităţile locale se implică. În vara lui 2003, Unirea abia se clasa pe locul 12 în… Divizia D. Dar a decis să cumpere locul din C al lui Mureşul Deva, reuşind apoi, după un singur an în D3, o promovare în premieră în Divizia B!!

Poate că nu foarte multe divizionare secunde au un asemenea lot. Utfineanţ, Macavei, Ciocoi, Mitrică, Băban! Plus Boldor şi Stupar! E adevărat, câţiva dintre ei sunt la apus de carieră, dar ar trebui să compenseze asta prin valoare şi experienţă. Plus foarte tânărul talent Vezan! Problema e că majoritatea au venit în vară, după promovare, şi omogenitatea lasă de dorit. Din lot face parte şi un străin, sârbo-muntenegreanul Colakovic, iar prenumele corect al lui Ciocoi este Sanshiro, şi nu Sansiro, aşa cum s-a încetăţenit.

Din cele 16 echipe din serie, în vară, FCO (fosta FC Bihor) a retrogradat din Divizia A, Unirea Sânnicolau Mare şi Unirea Dej au promovat din Divizia C, iar Liberty Oradea a absorbit pe Olimpia Salonta (care tocmai promovase în Divizia C) şi apoi a cumpărat locul de la CSM Medgidia, devenind Liberty Salonta.

În Cupa României, echipa, singura timişeană din afara Diviziei A rămasă în competiţie după faza a IV-a, a intrat direct în faza a V-a, eliminând pe colega de serie ACU Arad, iar acum aflându-se în faţa fazei a VI-a, ultima dinaintea 16-imilor, când intră şi divizionarele A.

Blitz-interviu cu Daniel Mănăilă: “Vor apărea şi rezultatele”

Două vorbe despre parcursul echipei din acest campionat…
– Este un parcurs care pe mine şi pe jucători, cât şi pe conducere, nu ne mulţumeşte deloc. Este puţin lipsit de şansă, lipsit de noroc, însă sunt convins că, prin prisma jocurilor bune pe care le-am făcut, vor apărea şi rezultatele, care la ora actuală sunt sub valoarea lotului.

Ce s-a întâmplat la Cluj?
– A fost un meci care, în momentul în care auzi rezultatul, nu mai are istoric. În schimb, cei care l-au vizionat îmi dau dreptate că rezultatul este injust faţă de evoluţia echipei în teren. Am avut 1-1 la un moment dat, dar nu a durat decât două minute, pentru că, dintr-o greşeală personală, un jucător mi-a făcut henţ în careu, bineînţeles involuntar. Eu îi dau credit şi sunt alături de el în momentul acesta, nu el este vinovat pentru eşecul nostru. Nu este normal să fie aşa, pentru că eu consider că suntem o familie unită şi un grup foarte hotărât în ceea ce vrem să facem.

Cum s-au acomodat numeroasele vedete din lot?
– Vedeţi cum e… vedete, vedete şi rezultatele nu vin. Este relativ spus vedete. Sunt echipe care au pornit mai târziu în pregătiri, cotate, din punct de vedere al lotului, inferior altor echipe, dar care până acum au rezultate bune. Iar echipe cotate mult mai bine, cu situaţii financiare excelente, au probleme de joc şi chiar de rezultate. Exemple nu este cazul să dau.

Cum de nu i-aţi bătut pe ACU Arad, după ce aţi trecut de ei în Cupă?
– Bună întrebare… Nici acum nu îmi vine să cred, am avut foarte multe ocazii, bară în prima repriză. În a doua repriză am intrat puţin în panică şi normal că jocul a avut puţin de suferit. Sper ca jocul pe care l-am făcut în a doua repriză să nu se mai repete.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de