Povestea lui Javier Clemente, antrenorul ”rău de gură” care a rezistat șase ani la cârma Spaniei

”Blondul din Barakaldo” s-a născut pe 12 martie 1950 și poate ar fi avut o carieră decentă de fotbalist, dacă aceasta nu s-ar fi sfârșit abrupt.

A început fotbalul la Barakaldo FC, în localitatea natală, și s-a alăturat juniorilor lui Athletic Bilbao la 16 ani. A ajuns în prima echipă la 18 ani și a debutat oficial ca senior într-un meci cu Liverpool, în Cupa Orașelor Târguri. Chiar când începuse să-și consolideze locul în prima echipă, la nici 20 de ani, a suferit, într-un meci de campionat, o dublă fractură de tibie și peroneu. Nu și-a mai revenit complet după accidentare așa că, la doar 24 de ani, a agățat ghetele-n cui.

S-a apucat imediat de antrenorat, la cluburile locale Arenas Club de Getxo și CD Baskonia, iar apoi la echipa a doua de la Athletic. În vara lui 1981, la doar 31 de ani, Clemente era numit antrenor principal la Athletic Bilbao și, după un sezon ”de încălzire”, avea să câștige două titluri consecutive cu bascii, primele după 27 de ani de pauză, dar și ultimele de atunci încoace.

Dublul succes, condimentat cu o Cupă și o Supercupă a Spaniei în același interval ar fi indicat, poate, o ridicare la statutul de legendă vie a antrenorului Javier Clemente, însă n-a fost chiar așa. Tehnicianul a părăsit clubul în timpul sezonului 1985/86, după o dispută cu Manu Sarabia, vedeta echipei.

A fost numit apoi pe banca celor de la Espanol (așa se ortografia pe atunci denumirea clubului) Barcelona, unde a avut rezultate bune, egalând cea mai mare performanță din istoria clubului în campionatul intern, locul 3, și ajungând apoi în finala Cupei UEFA, pierdută la penalty-uri cu Bayer Leverkusen. A avut apoi scurte ”aventuri” la Atletico Madrid, din nou Espanol și din nou Bilbao.

În 1992, după ce Spania a ratat calificarea la Euro, Javier Clemente a fost numit selecționer. A calificat echipa la următoarele turnee finale, CM 1994 și 1998, respectiv Euro 1996, însă fără rezultate notabile în aceste competiții. Între 1992 și 1996, Clemente s-a ocupat și de echipa de tineret a țării sale, cu care a terminat pe locul 2 în Campionatul European U21 din 1996.

După plecare de pe banca Spaniei, în 1998, a urmat un periplu pe la nu mai puțin de 12 echipe naționale și de club, cu reveniri la favoritele Athletic și Espanyol, o scurtă aventură în Franța, la OM, sau un scurt periplu la cârma naționalei vecinilor sârbi. A fost criticat în mai multe rânduri pentru lipsa de abilitate tactică, dar faptul că nu a rezistat mult în nicio funcție, se ”datorează” mai degrabă firii sale dificile, spunându-se despre el că ar fi în stare să stârnească o ceartă într-o casă goală.

Cel mai lung mandat deținut de Javier Clemente după despărțirea de naționala Spaniei este cel pe care îl deține și acum, la cârma Libiei, pe care o pregătește din 2013. A câștigat chiar și un trofeu, Campionatul Africii pe Națiuni (CHAN), în 2014. A nu se confunda cu Cupa Africii pe Națiuni, CHAN este o competiție paralelă, care se dispută o dată la doi ani, alternativ cu CAN, și se adresează exclusiv jucătorilor din campionatele interne ale țărilor africane.

Sursa foto: abc.es

Vali Silaghi

Articol scris de