Primul Luis Suarez al Barcelonei, cel mai scump transfer din istorie în 1961

Pe 2 mai 1935 se năștea, în La Coruna, Luis Suarez Miramontes, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanți jucători spanioli din anii ’60 ai secolului trecut.

Suarez a început fotbalul la Deportivo, în orașul natal, unde a debutat în echipa de seniori în 1953, într-un meci cu FC Barcelona, echipă care avea să-l transfere un an mai târziu. Între 1955 și 1961, jucătorul care și-a câștigat pe merit porecla „Arhitectul” pentru calitățile sale de conducător de joc a fost titular incontestabil la Barcelona antrenată de Helenio Herrera. În echipă cu legendarul Kubala, Suarez a câștigat de două ori campionatul și cupa în Spania, dar și de două ori Cupa Orașelor Târguri.

A părăsit Barcelona în 1961, după înfrângerea din finala Cupei Campionilor în fața Benficăi, urmându-și antrenorul la Internazionale Milano. Transferul său a fost cel mai scump din istoria de până atunci a fotbalului, Inter plătind 250 de milioane de lire italiene (aproximativ 150.000 de lire sterline) pentru serviciile jucătorului. A fost titular de drept și în Italia, având o contribuție importantă la rezultatele ”marelui Inter”: trei „Scudetto” și două Cupe ale Campionilor câștigate.

Pe lângă rezultatele remarcabile la nivel de club, Luisito a câștigat și Balonul de Aur în 1960 fiind primul și până acum singurul jucător spaniol distins cu acest premiu, dacă nu îl luăm în considerare pe Alfredo di Stefano, născut în Argentina, dar naturalizat de Spania. Suarez a câștigat și Campionatul European cu naționala Spaniei, în 1964. După 9 ani la Inter, a trecut la Sampdoria, unde și-a încheiat cariera de jucător în 1973.

A trecut pe banca tehnică, antrenând mai multe echipe, printre care Internazionale sau Deportivo La Coruna, dar și naționala Spaniei, pe care a condus-o la Campionatul Mondial din 1990. Acum în vârstă de 82 de ani, Luis Suarez Miramontes este căutător de talente pentru Inter Milano.

Sursa foto: fifa.com

Vali Silaghi

Articol scris de