”Prințul portarilor”, jucătorul lui Celtic care a murit la doar 22 de ani, după un derby cu Rangers

Născut pe 28 ianuarie 1909 la Kirkcaldy, în sud-estul Scoției, John Thomson a crescut într-o comunitate minieră și a lucrat în subteran de la 14 ani. În același timp, însă, s-a ocupat de educație, iar încă din timpul liceului era văzut drept un portar de mare viitor, jucând fotbal la mai multe echipe locale.

Remarcat de căutătorii de talente de la Celtic Glasgow, Thomson a fost transferat de ”verzi” pe când avea 17 ani, pentru… 10 lire sterline. A debutat la echipa mare la 18 și și-a câștigat imediat locul de titular. Deși era mic (1,75 m) și slab pentru un portar, tânărul scoțian s-a făcut remarcat prin reflexele sale, curajul nebunesc și priza incredibilă la balon. Desmond White, membru în consiliul director de la Celtic timp de aproape 40 de ani (dintre care 14 ca președinte), a spus despre John Thomson că este ”cel mai bun portar pe care l-am văzut vreodată”.

john thomson celticwikiLa sfârșitul anilor ’20 tânărul era considerat deja unul dintre cei mai buni portari din Scoția, câștigând Cupa cu Celtic (avea să câștige doar două trofee în carieră, ambele în Cupa Scoției) și un titlu de vicecampion. În februarie 1930, Thomson a fost accidentat grav într-un meci cu Airdrie FC, alegându-se cu maxilarul fracturat, câteva coaste rupte, o claviculă deplasată și doi dinți în minus. Cu toate acestea, doar trei luni mai târziu portarul avea să debuteze în tricoul Scoției, într-un meci cu Franța. Avea să adune în total 4 selecții la echipa națională.

Pe 5 septembrie 1931, în ”Old Firm”, în fața a 80.000 de spectatori pe Ibrox Park, cel poreclit ”Prințul portarilor”, aflat între buturile lui Celtic, s-a ciocnit violent de Sam English, atacantul lui Rangers. Lovit cu genunchiul în cap, portarul a suferit o fractură în zona parietală dreaptă, accidentare care i-a perforat o arteră de la tâmplă. A fost transportat la spital și supus unei intervenții chirurgicale, însă medicii nu au reușit să-i salveze viața.

La înmormântarea din orașul natal au asistat aproximativ 30.000 de oameni, mulți dintre ei călătorind pe jos de la Glasgow, aproape 90 de kilometri.

Sursa foto: thecelticwiki.com

Vali Silaghi

Articol scris de