România – Franţa 0-0 la CE 2008

Foto: Secvență din meciul România – Franța 0-0, de la Euro 2008 (autor: Cosmin Dan)

La 9 iunie 2008, România susținea primul ei meci la Euro 2008, turneu final găzduit de Austria și Elveția. Adversar, Franța. Franța pe care o vom întâlni și în prima partidă de la Euro 2016, de astă dată pe terenul ei și în chiar jocul de deschidere al competiției. Scriam, a doua zi după acel România – Franța 0-0, sub titlul ”Maximum posibil”…

Pe lângă tactica adoptată ieri de Piţurcă, temporizarea lui Angelo, Lucescu şi Iordănescu a fost o joacă de copii. Atât de mult a-nchis meciul România!

Scopul scuză însă mijloacele. Cine îl arată cu degetul pe Piţurcă, spunând că “tricolorii” trebuia să atace şi că puteau obţine mai mult, ori nu se pricepe la fotbal, ori e rău intenţionat. Ieri seară, la Zürich, România a obţinut maximum posibil. Să nu uităm că în faţă ne stătea Franţa, vicecampioana mondială şi una dintre marile favorite ale acestui turneu. Să nu uităm că, spre deosebire de Piţurcă, Domenech avea la dispoziţie mulţi jucători ofensivi de mare valoare şi multe rezerve de valoarea titularilor.

Atât de bine a jucat tactic România, încât, la un moment dat, Africa Europei (Franţa, cu şase titulari de culoare!!) părea narcotizată. Mai important încă, spre final, “cocoşii” s-au resemnat cu ideea egalului! Semn că ne-au luat frica!

Din nou, Piţi n-a apelat la 4-3-3, aşa cum scriu tot felul de ziarişti care n-au pus în viaţa lor mâna pe un manual de fotbal. A fost un 4-2-3-1, cu Rădoi şi Chivu la închidere, Nicoliţă, Cociş şi Mutu în faţa lor, Daniel Niculae unic vârf.

Acum, urmează Italia. Campioana mondială, care, în cazul unei înfrângeri contra noastră, va fi eliminată indiferent de celelalte rezultate!! Să-i dăm “squadrei” lovitura de graţie!

P.S. Nu i-am dat Italiei lovitura de grație, a fost 1-1, iar noi vom fi eliminați după 0-2 cu Olanda, din cea mai grea grupă a turneului. Am terminat pe 3, dar peste francezi!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de